ΕΛΛΑΔΑ

Παντελής Παντελίδης: Πέντε χρόνια από τον θάνατό του - Η μοιραία μέρα και η ατελείωτη δικαστική μάχη

Παντελής Παντελίδης: Πέντε χρόνια από τον θάνατό του - Η μοιραία μέρα και η ατελείωτη δικαστική μάχη

Παντελής ΠαντελίδηςΠέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο «πρίγκιπας της πίστας» έφυγε από τη ζωή.

Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 2016 όταν μία ολόκληρη χώρα θα σοκαριστεί από τον τραγικό χαμό του Παντελή Παντελίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή ξαφνικά σε ηλικία 33 ετών μετά από τροχαίο δυστύχημα στο Ελληνικό.

Ένα λαϊκό, ντόμπρο παιδί, που έγινε σταρ γράφοντας και τραγουδώντας όσα ένιωσε έπειτα από μια ερωτική απογοήτευση. Ο Παντελής θα βρει διέξοδο στο youtube και θα αρχίσει να ανεβάζει τα τραγούδια του παίζοντας κιθάρα και φορώντας βερμούδες και σαγιονάρες, τις οποίες δεν αποχωρίστηκε ούτε στο απόγειο το δόξας του, όταν γέμιζε μαγαζιά και ήταν πρώτο όνομα έπειτα από λίγα χρόνια καριέρας. Ήταν αυτοδίδακτος, αλλά τα ερασιτεχνικά βίντεο που ανέβαζε στο youtube έγιναν viral, οδηγώντας μια δισκογραφική εταιρεία στο να του προτείνει συνεργασία. Το μεγάλο «μπαμ» της καριέρας του έγινε το 2011 – 2012 και παρά την οικονομική κρίση στη χώρα, ο Παντελίδης ήταν από τους ελάχιστους τραγουδιστές που κατάφερνε να «φουλάρει» τα κέντρα που εργαζόταν με τον κόσμο να τον αποθεώνει μέσα σε εκατοντάδες πανέρια με γαρίφαλλα.

Η μοιραία ημέρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Φεβρουαρίου 2016 όταν ο δημοφιλής τραγουδιστής έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο. Εκείνη την περίοδο ο Παντελής Παντελίδης ήταν στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, τόσο για την κριτική που του ασκήθηκε για το στίχο τραγουδιού του «τη σκάρτη γκόμενα, που τριγυρνά στα Κατεχόμενα», όσο και για την νέα τότε μεγάλη του συνεργασία στο μαγαζί Teatro με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη. Η ιστορία γύρω από το συγκεκριμένο τραγούδι τον έχει καταβάλλει, θα περιγράψουν αργότερα οι δικοί του άνθρωποι, όμως κοιτάζει μπροστά και είναι έτοιμος για τη νέα συνεργασία.

Η πρόβα έχει ολοκληρωθεί και το νέο τραγουδιστικό σχήμα είναι έτοιμο για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα. Το απόγευμα της 17ης Φεβρουαρίου ο τραγουδιστής, έχοντας τελειώσει την πρόβα του, βλέπει ποδόσφαιρο στο καμαρίνι μαζί με φίλους του και παραγγέλνουν φαγητό. Έχει μεγάλη υπερένταση λόγω της πρεμιέρας που θα ερχόταν και το αρχικό πλάνο του να πάει ύπνο ανατρέπεται. Θα βρεθεί για ποτό σε ένα μπαράκι που δουλεύουν οι φίλες του Φρόσω Κυριακού και Μίνα Αρναούτη και λίγο αργότερα όλοι μαζί θα περάσουν από κλαμπ της Γλυφάδας για να συνεχίσουν την διασκέδασή τους. Ένα γρήγορο ποτό θα τους οδηγήσει τελικά στο σπίτι φίλου του τραγουδιστή κοντά στο Γκολφ της Γλυφάδας για να παίξουν χαρτιά.

Ξημερώνει και ο Παντελής Παντελίδης αρχίζει να σκέφτεται ότι σε κάποιες ώρες έχει την πρόβα τζενεράλε. Αποφασίσει να επιστρέψει να κοιμηθεί στο καμαρίνι του για να κερδίσει χρόνο. Εκείνος και τα δύο κορίτσια επιβιβάστηκαν στο θηριώδες τζιπ, που είχε «δανειστεί» για να τεστάρει από τον φίλο του Αντώνη Ρέμο. Περίπου στις 8 το πρωί, το αυτοκίνητο θα βρεθεί τουμπαρισμένο στην αερογέφυρα, λίγο πριν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα.

Δύο ώρες αργότερα σε πρωινές εκπομπές βγαίνουν τα πρώτα ρεπορτάζ που θέλουν νεκρό έναν πασίγνωστο τραγουδιστή. Πανιασμένα πρόσωπα, μουδιασμένοι δημοσιογράφοι παίζουν το θέμα χωρίς να ανακοινώνουν το όνομα, αφού η οικογένεια έπρεπε να κάνει την ταυτοποίηση. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, γίνεται γνωστό ότι ο Παντελής Παντελίδης δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ οι δύο συνεπιβατίδες του μεταφέρονται στο νοσοκομείο, με την Μίνα Αρναούτη να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Μια ατελείωτη δικαστική μάχη

Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα ήταν πλημμυρισμένα με εκδηλώσεις αγάπης προς τον τραγουδιστή, ασύλληπτους αριθμούς ακροάσεων των τραγουδιών του αλλά και μηνύσεις, έρευνες, πραγματογνωμοσύνες, αγωγές και «αντεγκλήσεις» μεταξύ της οικογένειάς του και των δύο νεαρών κοριτσιών που βρέθηκαν μαζί του εκείνη τη νύχτα.

Πέντε χρόνια μετά την τραγική είδηση του χαμού του Παντελή Παντελίδη και ο επίλογος της ιστορίας δεν έχει ακόμη γραφτεί, τουλάχιστον όχι ως προς το αστικό σκέλος. Όπως αποκάλυψε πρώτο το Newsbomb, το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε σε μήνυση της οικογένειας σχετικά με το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο μπήκε στο οριστικά στο αρχείο. Η διάταξη της αντιεισαγγελέως εφετών ήταν «καταπέλτης», καταλήγοντας για ακόμα μια φορά ότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ο τραγουδιστής.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξεταστεί 4 φορές από την Δικαιοσύνη, εκ των οποίων και τις 4 κρίθηκε ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί, ενώ έχουν απορριφθεί και οι μηνύσεις που είχε υποβάλλει η οικογένεια σε βάρος των ιδιοκτητών της λέσχης αλλά και κατά του Δήμου Ελληνικού και του Δημοσίου για κακοτεχνία στο σημείο του δυστυχήματος. Η οικογένεια είχε υποβάλλει έγκληση λέγοντας πως οδηγός του αυτοκινήτου ήταν η Φρόσω Κυριάκου, ισχυρισμός που δεν έγινε αποδεκτός από δύο εισαγγελείς σε πρώτο και δεύτερο βαθμό που έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020 και μόλις δύο μήνες πριν την παραγραφή του πλημμελήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το οποίο η οικογένεια κατηγορούσε την Φρόσω Κυριάκου, εμφανίστηκε μάρτυρας που υποστήριζε ότι φεύγοντας από την χαρτοπαικτική λέσχη, οδήγησε η Φρόσω Κυριάκου το αυτοκίνητο. Με αυτή την κατάθεση η υπόθεση άνοιξε ξανά, για να κλείσει ένα μήνα αργότερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για ακόμα μια φορά, άλλοι δύο εισαγγελείς έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, με την αντεισαγγελέα Εφετών να κάνει λόγο για εμφάνιση «όψιμου» μάρτυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μαρτυρική κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα «ουδόλως «αλληλοσυμπληρώνει», «αναδεικνύει» ή «διασαφηνίζει» το υπάρχον αποδεικτικό υλικό προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης των καταγγελλομένων, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες». Η αντιεισαγγελέας εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του εισαγγελέα Πρωτοδικών που επίσης έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ξεκαθαρίζει ότι «τα άτομα που βρέθηκαν μαζί με τον θανόντα στο φιλικό σπίτι, δεν είναι αυτόπτες μάρτυρες του οδικού τροχαίου ατυχήματος το οποίο συνέβη σε μεταγενέστερο χρόνο και τόπο», καταλήγοντας ότι «οι μαρτυρικές καταθέσεις σχεδόν πέντε έτη μετά το περιστατικό δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αποδεικτική δύναμη των επιστημονικών δεδομένων αλλά και των λοιπών στοιχείων που συλλέχθηκαν σε χρόνο εγγύς του συμβάντος».

Μάλιστα, αντέκρουσε τον ισχυρισμό της οικογένειας για στέρηση πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, λέγοντας: «Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι εγκαλούντες στερήθηκαν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη όπως ισχυρίζονται στην υπόκριση προσφυγή. Αντίθετα καθίσταται εμφανές ότι εξαντλήθηκαν όλες οι ανακριτικές δυνατότητες αναζήτησης της αλήθειας στο στάδιο της προδικασίας».

Υπενθυμίζεται, ότι τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο και από εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με αποτέλεσμα η οικογένεια να προσφύγει και να οδηγήσει την υπόθεση σε κρίση σε δεύτερο βαθμό, χωρίς να αλλάξει όμως το αποτέλεσμα. Και ο εισαγγελέας που εξέτασε αρχικά την υπόθεση είχε απορρίψει στις 24 Δεκέμβρη την μήνυση, κρίνοντας ότι «το νεότερο επικληθέν στοιχείο και δη η μαρτυρική κατάθεση του οψίμως εμφανιζόμενού μάρτυρα Π.Μ. για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου 2020, σε μία υπόθεση, μάλιστα, που είχε λάβει πανελληνίως ιδιαίτερα μεγάλη δημοσιότητα ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου 2016, όταν και έλαβε χώρα το επίμαχο τροχαίο δυστύχημα, δεν μπορεί να ανατρέψει τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η προηγούμενη εισαγγελική διάταξη, δεδομένου ότι (…) ουδείς μάρτυρας από τους παρευρισκόμενους στην οικία ανέφερε ότι συνόδευσε κάποιος τον Παντελή Παντελίδη και τις Φρόσω Κυριακού και Μίνα Αρναούτη στο αυτοκίνητο».

Οι μηνύσεις στους μάρτυρες και η αγωγή για το τροχαίο

Πλέον, τα μόνα σκέλη της υπόθεσης που παραμένουν ανοιχτά είναι αυτά των αποζημιώσεων από το τροχαίο, αλλά και το σκέλος των μηνύσεων σε βάρος των δύο μαρτύρων που εμφάνισε η πλευρά της οικογένειας του τραγουδιστή. Η Φρόσω Κυριάκου και η Μίνα Αρναούτη μέσω των δικηγόρων τους, Χρήστου Άσπρου και Ιωάννη Κωλέττη, ενσωμάτωσαν στα απολογητικά τους υπομνήματά τους και μηνύσεις που θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Αν δηλαδή η εισαγγελία θα παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο ή θα τεθεί στο αρχείο. Τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορούν είναι κατά περίπτωση η ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση και η απάτη επί δικαστηρίω.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η συζήτηση των αγωγών αποζημίωσης για το τροχαίο δυστύχημα. Η πρώτη αγωγή, ύψους 1.100.000 ευρώ, έχει κατατεθεί από τη Μίνα Αρναούτη κατά της ασφαλιστικής εταιρίας, η δεύτερη, ύψους 100.000 ευρώ, από τη Φρόσω Κυριάκου επίσης κατά της ασφαλιστικής εταιρίας, ενώ η τρίτη αγωγή, ύψους 600.000 ευρώ, έχει κατατεθεί από την οικογένεια του Παντελή Παντελίδη κατά της ασφαλιστικής εταιρίας και της Φρόσως Κυριάκου, για την οποία οι συγγενείς του τραγουδιστή ήταν πεπεισμένοι ότι καθόταν στη θέση του οδηγού.

Οι αγωγές επρόκειτο αρχικά να συζητηθούν τον Οκτώβριο του 2020, αλλά πήραν αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το τζιπ έκανε παρέμβαση στη δίκη με αγωγή κατά της οικογένειας, ζητώντας να της καταβάλει τυχόν αποζημίωση που θα επιδικαστεί στις δύο συνεπιβάτιδες του Παντελή Παντελίδη. Τελικά, η υπόθεση λόγω του γενικού lockdown που είχε επιβληθεί, έλαβε ξανά αναβολή τον Δεκέμβριο για το νέο έτος, με τον επίλογο της ιστορίας να αναμένεται να γραφτεί στην δικαστική αίθουσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.