ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown Αττική: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις - Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Lockdown Αττική: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις - Τι προβληματίζει τους ειδικούς
INTIME

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το τόπο αναφορικά με την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική. Οι λοιμωξιολόγοι αναλύουν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να διατηρηθούν οι περιορισμοί στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η αύξηση των διασωληνωμένων και η συνεπακόλουθη εντεινόμενη πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοιό. αναφέρθηκε εκτενώς στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, όπου υπάρχουν μόλις 36 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική.

Από την εικόνα που θα καταγράφει τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία της Αττικής θα εξαρτηθεί η ετυμηγορία των λοιμωξιολόγων για το αν μπορεί να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Πάντως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη έκανε γνωστό τον κυβερνητικό στόχο για άρση του απαγορευτικού την 1η Μαρτίου. «Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα και οι πόροι πεπερασμένοι», θα πρέπει «για την ψυχική υγεία όλων μας και για την οικονομία της χώρας, την 1η Μαρτίου να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Η ελπίδα μας είναι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε», τόνισε.

«Θα ακολουθήσουμε την εισήγηση των ειδικών, η δική μας προδιάθεση είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, τα σχολεία, η κοινωνία να είναι όπως πρέπει, με μέτρα προφύλαξης αλλά από την άλλη, πιο ανοιχτοί» σχολίασε ακόμα.

Ακόμα μια εστία προβληματισμού προβληματισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι αυξανόμενες περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και της αυξημένης μεταδοτικότητας που αυτή παρουσιάζει. Όπως επισημαίνουν δεν αποκλείεται να υπάρξει ξαφνική άνοδος της μετάλλαξης μέσα στις επόμενες ημέρες εξαιτίας της μετάλλαξης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν οι φωνές στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, που θεωρούν πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, μίας ή δυο εβδομάδες ακόμη προκειμένου να αρχίσει να φαίνεται το αποτύπωμα του αυστηρού lockdown και στον όγκο των νοσηλειών, και στον αριθμό των διασωληνωμενων ασθενών με Covid-19.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.