ΕΛΛΑΔΑ

Μαλεσίνα: Ένας γάμος με 200 καλεσμένους έφερε το σκληρό lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου

Μαλεσίνα: Ένας γάμος με 200 καλεσμένους έφερε το σκληρό lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου

Σε σκληρό lockdown που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση κυκλοφορίας για όλο το 24ωρο έχει τεθεί από την Κυριακή και μέχρι τις 8 Μαρτίου η Μαλεσίνα.

Ως μία από τις εστίες υπερμετάδοσης φέρεται να ήταν ένας γάμος που τελέστηκε στις 21 Φεβρουαρίου, με 30 καλεσμένους εντός του ναού και 200 εκτός.

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Φθιώτιδας, Συμεών, «μπήκαν μόνο 30 άτομα και μάλιστα σε σημείο να αναγκαστούν οι ιερείς του ναού να κλειδώσουν την πόρτα και οι άλλοι απ' έξω να βρίζουν».

Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι ο γάμος αυτός είναι η αιτία για την «έκρηξη» των κρουσμάτων στην περιοχή καθώς δεν τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας.

«300 άτομα, όλη η πλατεία και χώρια μέσα που ήταν γεμάτη η εκκλησία... Κανείς δεν φοράει μάσκες», ανέφερε μία κάτοικος στον ΑΝΤ1.

Ορισμένοι μιλούν, επίσης, και για τις ανοιχτές καφετέριες στις οποίες γινόταν «πατείς με-πατώ σε» όταν μεταδιδόταν κάποιος ποδοσφαιρικός αγώνας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, δύο γυναίκες από μία οικογένεια που πολλά από τα μέλη της νοσηλεύονται, πιθανολογούν ότι κόλλησαν από την ανοιχτή καφετέρια. «Είμαστε επτά άτομα, είμαστε όλοι άρρωστοι. Από την καφετέρια πιθανόν να κολλήσαμε, εκεί έγινε η διασπορά η μεγάλη... Είχε ανοίξει, έβαζε άτομα λίγα... Αλλά από εκεί έγινε μάλλον... Η αλήθεια είναι ότι δεν τηρούσαμε πολύ τα μέτρα, δεν φορούσαμε τη μάσκα πολύ, δεν προσέχαμε πολύ», ανέφεραν οι δύο γυναίκες.

Τα μέτρα που ισχύουν στη Μαλεσίνα

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέχρι τις 8 Μαρτίου αποφασίζεται:

  1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (εντός μόνο της ΔΕ Μαλεσίνας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της ΔΕ Μαλεσίνας για λόγους υγείας.
  3. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
  4. Η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών (εκτός σχολείων ειδική αγωγής). Η διενέργεια μαθημάτων θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλε-εκπαίδευση).
  5. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  6. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  7. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  8. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Λοκρών για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της ΔΕ Μαλεσίνας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  9. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  10. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων ΔΕ Μαλεσίνας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Αττική: Η πίεση στο ΕΣΥ κρίνει τις αποφάσεις - Σε επαγρύπνηση κυβέρνηση, ειδικοί