ΕΛΛΑΔΑ

Κούρτοβικ: Θα ζητήσουμε διακοπή ποινής του Κουφοντίνα - Ύβρις να τον αποκαλούν δολοφόνο

Κούρτοβικ: Θα ζητήσουμε διακοπή ποινής του Κουφοντίνα - Ύβρις να τον αποκαλούν δολοφόνο

Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής την απόφασή της που παραβίασε το νόμο, ζητά η συνήγορος του αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη», σημειώνοντας ωστόσο πως ο χρόνος λιγοστεύει. 

«Τις τελευταίες ημέρες μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου», είπε η Ιωάννα Κούρτοβικ, υπογραμμίζοντας πως θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας αίτηση για διακοπής της ποινής, λόγω του κινδύνου για τη ζωή του.

Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ, «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και η Πολιτεία κινείται «με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα» και σχολίασε πως «είναι απίστευτο το τι έχει γίνει».

«Ακούσαμε ότι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Τσιάρας δεν θέλουν να υποχωρήσουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση».

Ερωτηθείσα γιατί ο κρατούμενος δεν ακολούθησε εξ αρχής τη νόμική οδό για την ικανοποίηση του αιτήματός του, η κ. Κούρτοβικ ισχυρίστηκε πως όταν το Νοέμβριο έγινε η μεταγωγή του στο Δομοκό και ζητήθηκε η αιτιολογία, ώστε να προσβληθεί η απόφαση βάσει νόμου, δεν τους δόθηκε το σχετικό έγγραφο. «Στις 7 Ιανουαρίου η Νικολάου μας έλεγε ότι μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό και μετά λόγω covid στο Δομοκό», είπε σχετικά, ενώ ανέφερε πως «κατά τη διαδικασία υπήρχε από παντού άρνηση διότι κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα».

Όπως είπε η κ. Κούρτοβικ, «δεν μας δόθηκαν επί δύο μήνες οι αποφάσεις και όταν μας δόθηκαν, δεν υπήρχε κείμενο αποφάσεων», ανέφερε σχετικά και εξηγώντας πως «δεν έχουμε ένα συνταγματικό δικαστήριο που να εξετάζει τις παραβιάσεις του νόμου».

Η δικηγόρος έκανε λόγο για «απαγωγή» του κρατούμενου, εξηγώντας ότι, «ο νόμος λέει ότι η μεταγωγή πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια και όχι να εισβάλουν 15 ΕΚΑΜίτες χωρίς να σου λένε πού και γιατί, χωρίς τα πράγματά σου, για να σε βάλουν σε ένα κλειστό αυτοκίνητο που δεν ξέρεις πού σε πάει».

«Η απεργία πείνας είναι νόμιμο δικαίωμα που παρέχεται από τον σωφρονιστικό κώδικα για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», τόνισε η ίδια.

Κούρτοβικ: Οι συγγενείς των θυμάτων του Κουφοντίνα τον υβρίζουν όταν τον λένε δολοφόνο

Η κ. Κούρτοβικ κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας, πολλοί εκ των οποίων είναι άμεσοι συγγενείς και των θυμάτων του ίδιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυρία Κούρτοβικ είπε ότι ο σύλλογος «Ως Εδώ»…υβρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή τον αποκαλεί δολοφόνο.

«Η ανακοίνωση αυτή έχω την εντύπωση ότι συντάχθηκε μάλλον για να εξυβρίσει τον απεργό, “δολοφόνο’ τον αποκαλεί, παρά για να στηρίξει το δικαίωμα του στη ζωή. Ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική», υπογράμμισε η κυρία Κούρτοβικ, επιμένοντας ότι, από τη στιγμή που υπήρξε οριστική δικαστική κρίση και ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στη φυλακή, θα πρέπει να αποκαλείται «κρατούμενος» και όχι «δολοφόνος».

Η κυρία Κούρτοβικ, μάλιστα, επέμεινε ότι «τα θύματα και η Πολιτική Αγωγή έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία ως το σημείο που το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή, από κει και πέρα τελειώνει ο ρόλος τους, δεν έχουν λόγο στον τρόπο έκτισης της ποινής».

«Οι φυλακές είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν ένοχοι. Καταρχήν στη φυλακή δεν πάνε αθώοι, αλλά ένοχοι. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχει σωφρονιστικό σύστημα. Η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας, είναι μεσαιωνική. Είναι μία λογική που δεν ταιριάζει στο σωφρονιστικό σύστημα για το οποίο παλέψαμε τόσα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κούρτοβικ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: «Κόφτης» στον κωδικό 6, στο τραπέζι και το «4» - «Μάχη» για το κλείσιμο όλης της χώρας