ΕΛΛΑΔΑ

Παπαζάχος στο Newsbomb.gr: Πιθανός νέος σεισμός 6 Ρίχτερ – Για 3 μήνες θα «κουνάει» στην Ελασσόνα

Παπαζάχος στο Newsbomb.gr: Πιθανός νέος σεισμός 6 Ρίχτερ – Για 3 μήνες θα «κουνάει» στην Ελασσόνα

Σεισμός: Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Newsbomb.grεπεσήμανε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά δύσκολες καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Newsbomb.gr, για την μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,9 ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης που ταρακούνησαν για ακόμη μια φορά την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

«Θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία την επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανόν να δούμε ξανά σεισμούς της τάξεως των 6 ρίχτερ. Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για τρεις μήνες. Οποιοδήποτε κτίσμα παρουσιάζει την οποιαδήποτε βλάβη ή υπάρχει υποψία, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να κατοικηθεί μέχρι να ελεγχθεί και οι κάτοικοι πρέπει να ακούνε μόνο την υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους και την πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σε ερώτηση μας σχετικά με το αν έχουν ενεργοποιηθεί κι άλλα ρήγματα, ο κ. Παπαζάχος σχολίασε, «Ο χθεσινός σεισμός των 5,9 ρίχτερ έγινε μέσα στην ίδια μετασεισμική περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί νέα ρήγματα. Ωστόσο αν αυτό συμβεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Το Newsbomb.gr στην πληγωμένη Ελασσόνα

Το Newsbomb.gr βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι στην κάμερα του Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, λίγα λεπτά μετά τα 6 Ρίχτερ και την εκκωφαντική βοή, το χωριό τους θύμιζε Σαχάρα, με ένα πυκνό σύννεφο χώματος, από τα γκρεμισμένα σπίτια, να υψώνεται πάνω τους.

Οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ το βράδυ δεν τόλμησαν να μπουν μέσα, αφού οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ.

Δείτε το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Κώστα Πλιάκου:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τυρνάβου, ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για (6) μήνες, δηλαδή έως και 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Νέα σεισμική δόνηση σήμερα

Νωρίτερα σημειώθηκε νέος ισχυρός μετασεισμός στις 12 το πρωί της Παρασκευής με επίκεντρο 10 χλμ από την Ελασσόνα.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Ακολούθησε σεισμός 4 Ρίχτερ με το επίκεντρο να είναι 13 χιλιόμετρα ανατολικά των Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην περιοχή της Ελασσόνας που προβλημάτισε τους σεισμολόγους που μελετούν το φαινόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέος κλάδος του ρήγματος – Κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας