ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες - Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Οι δύο πιθανές ημερομηνίες - Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα - Πότε θα ανοίξουν καταστήματα, σχολεία, εστίαση

Το άνοιγμα των καταστημάτων στις 22 ή στις 29 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Μάλιστα, δίνοντας λίγο αργότερα συνέντευξή και στον Real FM ξεκαθάρισε πως «Δεν υπάρχει δέσμευση για την ημερομηνία ανοίγματος της αγοράς, και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και τις εισηγήσεις των ειδικών».

Ο υπουργός τόνισε ότι το άνοιγμα δεν θα γίνει με τη μέθοδο click away, αλλά μόνο με το sms που θα επιτρέπει έως και τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα, με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως πρώτο το Newsbomb.gr αποκάλυψε, ο νέος κωδικός για τα ψώνια στο λιανεμπόριο θα είναι το 13032.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως το ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας είναι κοντά, με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν μετά την απόφαση για χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca και στις ηλικίες κάτω των 65.

Αναφερόμενος στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η ύφεση της τάξης του 8,5% πέρυσι καταδεικνύει πως παρά την πανδημία, το ΑΕΠ άντεξε και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για διψήφιο ποσοστό πτώσης.

Παράλληλα, όπως τόνισε στα Παραπολιτικά, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Και η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αριστοτελία Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών περιέγραψε τον «χάρτη» της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας πως οι σχετικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως προς τα σχολεία, προτεραιότητα δίνεται στα γυμνάσια και στα λύκεια και κυρίως στην Γ’ λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Ως ημερομηνία στόχος τίθεται η 29η Μαρτίου, με το υπουργείο να εξετάζει μαζικά τεστ σε καθηγητές και μαθητές. Ωστόσο, αν τα καταστήματα ανοίξουν στις 29 τότε το άνοιγμα των σχολείων μετατίθεται μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 5 Απριλίου.

Σημειώνεται πως κλάδος της εστίασης είναι από εκείνους που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, με τη ζημία να πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ και τους θεσμικούς φορείς να υποστηρίζουν πως 4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστικό λουκέτο, συμπαρασύροντας περίπου 150.000 θέσεις εργασίας. Πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πλέγμα μέτρων στήριξης για το συγκεκριμένο κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για την επιστροφή στην κανονικότητα, το Πάσχα και εκείνους που δεν εμβολιάζονται, ενώ επισήμανε πως η Αττική βρίσκεται στην χειρότερη φάση.

«Περνάμε τη χειρότερη φάση και στην Αθήνα είναι άσχημη η κατάσταση», επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 και εξέφρασε την ελπίδα ότι, «αυτήν τη φορά θα ξαναμπούμε σε κανονικότητα , με μεγαλύτερη προσοχή».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη χρονική ισχύ του τρίωρου για ψώνια, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά.

Όσο αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού είπε πως, μεγάλο μέρος των δόσεων που ήταν για το 1ο τρίμηνο, περίοδος κατά την οποία ούτως ή άλλως θα λαμβάναμε περισσότερες δόσεις, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, τόνισε πως φέτος το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ Μαρτίου – Πάνω από 2.000 καταγράφηκαν τις πρώτες ώρες