ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πετάξετε σήμερα χαρταετό - Τα μέτρα που ισχύουν - Τι είναι ανοικτό και τι όχι

Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πετάξετε σήμερα χαρταετό - Τα μέτρα που ισχύουν - Τι είναι ανοικτό και τι όχι
InTime

Lockdown: Όλα τα μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα - Οι κωδικοί μετακίνησης για να πετάξετε χαρταετό - Τι θα λειτουργεί και τι όχι στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές.

Μια διαφορετική Καθαρά Δευτέρα από όλες τις προηγούμενες θα ζήσει σήμερα (15.03) η Ελλάδα, λόγω του κορονοϊού. Όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες μεγάλες γιορτές και αργίες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, έτσι και τα παραδοσιακά Κούλουμα έχουν διαφοροποιηθεί λόγω της πανδημίας.

Εν μέσω lockdown, λοιπόν, θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού αλλά σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του κάθε πολίτη ενώ δεν θα γίνουν εκδρομές και εξορμήσεις σε εξοχικά, χωριά και παραλίες καθώς ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι σε ισχύ, όπως και όλα τα άλλα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, συνεπώς όλα προσαρμόζονται ανάλογα με αυτά.

Ομοίως και το ωράριο κυκλοφορίας καθώς παρότι η ημέρα είναι αργία και τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση και η απαγόρευση θα ξεκινήσει όπως και τις υπόλοιπες Δευτέρες στις 21:00 το βράδυ.

Ποια καταστήματα λειτουργούν την Καθαρά Δευτέρα

Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν ανοικτά καταστήματα και αγορές, με την κίνηση να είναι αυξημένη από την Κυριακή (14.03) όπως είδατε στο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, καθώς οι πολίτες θέλησαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα Σαρακοστιανά.

Συγκεκριμένα, ανοικτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ σε όλη τη χώρα. Όσοι επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το - καθιερωμένο πλέον - SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, που αφορά τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφοδοσίας.

Λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Μουλιάτος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όλους τους καταναλωτές που θα επιλέξουν τους υπαίθριους χώρους των λαϊκών αγορών προκειμένου να προμηθευτούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Όλοι εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουμε σε όλους σαρακοστιανά εδέσματα ξεχωριστής φρεσκάδας και νοστιμιάς».

Καμία διαφοροποίηση στα υπόλοιπα μέτρα

Με την σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα ισχύοντα μέτρα καθώς και αυτές οι ημέρες αντιμετωπίστηκαν όπως όλες οι υπόλοιπες.

Θα ισχύει δηλαδή ό,τι και τις προηγούμενες Δευτέρες τη σημερινή (15.03) ημέρα. Δεν θα γίνει καμία διαφοροποίηση στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, ούτε και στις μετακινήσεις κατ’ εξαίρεση των πολιτών.

Έτσι θα πετάξετε χαρταετό

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται μόνο εντός του δήμου διαμονής των πολιτών ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία τους. Για τον κωδικό 6 ισχύει ότι δεν υπάρχει χιλιομετρικό όριο για όσους κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο, συνεπώς και όσοι επιθυμούν να βγουν για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού θα πρέπει να το κάνουν εντός των ορίων του δήμου διαμονής τους ή γενικότερα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν αλλάζει κάτι με τα ωράρια. Τις καθημερινές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η απαγόρευση ισχύει από τις 21:00 ως τις 05:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 ως τις 05:00. Το τελευταίο ωράριο, ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Πώς μπορείτε να μετακινηθείτε εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη λόγω της Καθαράς Δευτέρας. Εξήγησε πως θα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή μόνο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για τους γνωστούς λόγους.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ανοικτά το Πεδίο του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση – Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Σε κάθε περίπτωση, στην Αττική θα είναι ανοικτά δυο από τα μεγαλύτερα πάρκα της περιφέρειας, το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση. Αυτό έγινε γνωστό μέσα από ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία συνοδεύεται κι από δήλωση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη.

Όπως ανέφερε, θα υπάρχει η δυνατότητα για τη διενέργεια δωρεάν rapid test σε όσους πολίτες το επιθυμούν ενώ έκανε έκκληση σε όλους να τηρήσουν τα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική.

«Πήραμε την απόφαση ως Περιφέρεια Αττικής, αύριο την Καθαρά Δευτέρα, να είναι ανοικτά το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση. Είναι ένα στοίχημα για όλους μας η αυριανή συμπεριφορά. Δείχνουμε εμπιστοσύνη και θεωρώ πως η καλύτερη αστυνόμευση είναι η συνείδηση του καθενός μας», αναφέρει το μήνυμα του κ. Πατούλη.

Δείτε το βίντεο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.