ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου: Δόξα, τιμή και περηφάνεια στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου: Δόξα, τιμή και περηφάνεια στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση

Εθνική επέτειος 25η Μαρτίου: Η Ρωμιοσύνη γιορτάζει και σύσσωμη ενώνεται κάτω από τη σκιά της ελληνικής σημαίας - Εντυπωσίασε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα - Συγκινητικές στιγμές σε όλη την Επικράτεια 

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 - Χρόνια πολλά Ελλάδα - Χρόνια πολλά Έλληνες!

Στιγμές συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στην Αθήνα και σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις γυναίκες και τους άνδρες που πριν από 200 χρόνια σήκωσαν το κεφάλι ψηλά και πολέμησαν για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια ανεξάρτητη Ελλάδα.

Η επέτειος της Εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί την αφορμή για να αφήσουμε επιτέλους όλοι οι Έλληνες τις διαφορές μας και να ενωθούμε κάτω από τη σκιά της γαλανόλευκης.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε η Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση την οποία, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας παρακολουθήσαμε μόνο από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

«Κυρία πρόεδρε, σας ανακοινώνω το πέρας της παρελάσεως». Με αυτή τη φράση του έχοντος το γενικό πρόσταγμα, υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί η μεγαλειώδης παρέλαση με την οποία η ελληνική Δημοκρατία τίμησε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

«Ανακαλούμε με συγκίνηση τον αγώνα του ελληνικού λαού» δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ακτινοβολία της επετείου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένα ισχυρό μήνυμα της ιστορικής μας συνέχειας και παράδοσης» ανέφερε ακόμη.

Νωρίτερα και ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ξένων προσκεκλημένων, παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα ενώ τον δικό τους τόνο καθώς και το δικό τους μήνυμα έδωσαν τα εναέρια μέσα: «Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας» είπε από τον αττικό ουρανό ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης, ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης, κατά τη διέλευση του αεροσκάφους του.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ:

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί. Το «παρών» δίνουν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κ.α.

Για πρώτη φορά έλαβαν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκλόνισε ο πιλότος του «ΖΕΥΣ»

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ελληνικό μαχητικό F-16, διέσχισε τον αττικό ουρανό και έστειλε μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και περηφάνειας για την πατρίδα μας.

Ο Επισμηναγός, Δημήτρης Βολακάκης, επικεφαλής της ομάδας «Ζευς» των F-16, από τη Μοίρα 343 στη Σούδα, της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με το μήνυμά του: «Στέλνουμε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς. Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές. Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά Έλληνες παντού στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ενώπιον της πολιτειακής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας στην Αθήνα, την ώρα των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε και πάνω από τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, τα μαχητικά διασπάστηκαν σε δύο ζεύγη πραγματοποιώντας πτήση άνωθεν των ακόλουθων δρομολογίων:

• Καβάλα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Ορεστιάδα – Διδυμότειχο – Σουφλί – Αλεξανδρούπολη – Λήμνος – Λέσβος – Χίος.

• Καστοριά – Ιωάννινα – Κέρκυρα – Πρέβεζα – ‘Ακτιο – Μεσολόγγι – Λάρισα.

Επιπρόσθετα, σχηματισμοί ελικοπτέρων πέρασαν από την Χαλκίδα και τον Βόλο, καθώς και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Μirage πάνω από την Χαλκίδα.

Επιπλέον, διελεύσεις από ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 έγιναν:

• Βόλος – Σκύρος – Ψαρά – Σάμος – Πάτμος – Κάλυμνος.

• Χανιά – Κως – Ρόδος – Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – ‘Αγιος Νικόλαος – Ηράκλειο – Ρέθυμνο.

• Πάτρα – Τρίπολη – Σπάρτη – Γύθειο – Αρεόπολη – Καλαμάτα – Πύργος – Ζάκυνθος – Κεφαλλονιά – ‘Αραξος.

Ανατριχίλα από τους Εύζωνες

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη πριν από την παρέλαση.

Τον συμβολισμό πίσω από τον βηματισμό των Ευζώνων, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη αλλά και στην μεγαλειώδη παρέλαση, εξήγησε μέσω Twitter ο επίσημος λογαριασμός της Προεδρικής Φρουράς.

Όπως αναφέρει: «οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού».

«Σείστηκε» η Αθήνα με τους Εύζωνες

Για μια ακόμα φορά, η παρέλαση των Ευζώνων αποτέλεσε μια από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της στρατιωτικής παρέλασης.

Το χαρακτηριστικό χτύπημα του τσαρουχιού στην άσφαλτο, συγκίνησε.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Ήταν η μοναδική στιγμή της παρέλασης που σταμάτησε να ηχεί η στρατιωτική μπάντα, με τα τύμπανα μόνο να συνοδεύουν τον δυνατό βηματισμό των Ευζώνων.

Δείτε το βίντεο από την παρέλαση:

Αναλυτικά το πρόγραμμα

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρασκευή 26 Μαρτίου

-20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε