ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊος: Ο «πόλεμος» στα νοσοκομεία συνεχίζεται - «Διασωληνωμένοι 20χρονοι και 30χρονοι»

Κορονοϊος: Ο «πόλεμος» στα νοσοκομεία συνεχίζεται - «Διασωληνωμένοι 20χρονοι και 30χρονοι»
IN TIME

ΚορονοϊόςΔύσκολες ώρες για το σύστημα Υγείας - Τι αναφέρουν οι ειδικοί - Πώς θα επιτευχθεί ένα ομαλό άνοιγμα της κοινωνίας

Η καθηγήτρια πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρίας Στέλιος Λουκίδης μίλησαν στο Open, για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Πίεση υπάρχει στο σύστημα Υγείας. Διασωληνώσαμε προχθές ασθενή, έμεινε μιάμιση μέρα στην κλινική και μετακινήθηκε. Από άποψη στρες και άγχους, η πρώτη περίοδος ήταν πιο δύσκολη, γιατί δεν είχαμε εμβολιαστεί. Η πίεση είναι μεγαλύτερη τώρα γιατί έχουμε και νεότερους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι έχουν δύσπνοια, αν δεν τους βοηθήσουμε δεν θα μπορούν να αναπνέουν και έτσι φτάνουμε στη διασωλήνωση. Υπάρχουν ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται παρά τα φάρμακα και την χορήγηση οξυγόνου» σημείωσε η κυρία Γκάγκα.

«Παραπάνω βάρος, διαβήτης, υπέρταση, προβλήματα με το θυρεοειδή συνδέονται με βαρύτερη νόσο. Αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι χωρίς προβλήματα που νοσούν σοβαρά. Έχουμε διασωληνωμένο 20χρονο και 30χρονο, η μέση ηλικία όμως είναι 50χρονοι και 60χρονοι. Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι αυτός που δεν θα πάει καλά, για αυτό και πρέπει να προσέχουμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα «θα μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε αν τηρούμε τα μέτρα, τα τεστ είναι έγκυρα αλλά μπορεί να γίνουν θετικά την επόμενη από την ημέρα που κάναμε το τεστ. Η μεγάλη μας ασφάλεια είναι να τηρούμε τα μέτρα. Είναι σημαντικό να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, τηρώντας τα μέτρα. Πιστεύω ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα δείξει αν είναι εφικτό το άνοιγμα στις 5 Απριλίου. Θα είναι πιο ασφαλές να ανοίξουμε πράγματα με μέτρα. Η εστίαση θα πάει τελευταία γιατί αναγκαστικά βγάζεις τη μάσκα, γιατί η διαμόλυνση μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη αν υπάρχει έξοδος με άλλη παρέα κάθε φορά».

Με την σειρά του, ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας δεν έχει εξαφανιστεί. «Στην τελευταία εφημερία είχαμε μικρότερο αριθμό εισαγωγών αλλά το κρατάμε με επιφύλαξη. Αν συνεχιστεί θα είναι ένα καλό σήμα ότι μειώνονται οι εισαγωγές. Ο αριθμός τον εξιτηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το πρώτο κύμα, έχουμε και νεότερες ηλικίες και γίνονται καλά πιο γρήγορα. Δεν φτάσαμε σε σημείο να κάνουμε διαλογή ασθενών, ευτυχώς», ανέφερε.

«Δίνουμε μια μάχη που δεν έχουμε ξαναδώσει σαν υγειονομικοί οπότε είναι για εμάς και ένα μεγάλο στοίχημα και θέλουμε να το κερδίσουμε. Όσοι νοσούν ελαφρά είναι πιο νέοι με λιγότερα νοσήματα, που δεν είναι υπέρβαροι, αλλά υπάρχουν και μελέτες που αφορούν γενετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει γενετική προδιάθεση η οποία συνδέεται με μια επίδραση στον τρόπο που δρα ο ιός», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, το πρόβλημα είναι οι ασυμπτωματικοί και όπως τόνισε «από τα self test μπορούμε να βοηθηθούμε, θα μπορούσαν να ανοίξουν 5 Απριλίου τα σχολεία. Για την εστίαση θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά δεν είμαι κατά, αν υπάρχει πιο στενή παρακολούθηση επιδημιολογικά».

Δύσκολη η κατάσταση στο Κρατικό Νίκαιας - Ελάχιστες κλίνες κενές

Την ίδια ώρα, για μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έκανε λόγο η Μαίρη Αγρογιαννή, Παθολόγος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, εκτιμώντας πως η δύσκολη κατάσταση θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη.

Η κυρία Αγρογιαννή μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε, πως λίγο πριν ξεκινήσει η εφημερία, υπάρχουν ελάχιστες άδειες κλίνες στην κλινική Covid-19, λέγοντας ότι μόνο 7 κρεβάτια από τα συνολικά 35 της κλινικής είναι κενά και ότι πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα.

Σημείωσε ότι «η όποια βελτίωση στον αριθμό των κρουσμάτων ακόμη δεν έχει «φανεί» στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής, αναφέροντας ότι υπάρχουν και αρκετοί ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι εκτός των ΜΕΘ, θέμα για το οποίο υπάρχει και προσφυγή στην Δικαιοσύνη από πλευράς των υγειονομικών, καθώς υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την ζωή των ανθρώπων αυτών και δεν τους παρέχεται η φροντίδα που έχουν ανάγκη. Επίσης ανέφερε, ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εκμετάλλευση από το Κράτος των δυνατοτήτων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε θα αποφασιστεί το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Επιφυλακτική η επιτροπή