ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα - Αισιοδοξία για το καλοκαίρι

Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr: Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα - Αισιοδοξία για το καλοκαίρι
ASSOCIATED PRESS

Lockdown: Προσοχή και τήρηση των μέτρων συνιστά ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο Newsbomb.gr για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ενόψει του σχεδιασμού για την επόμενη μέρα και την χαλάρωση των περιορισμών. 

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας παραμένουν στα «κόκκινα» και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των πολιτών, καθώς παρά την κούραση και το παρατεταμένο lockdown, η ανυπακοή και η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να φέρει τη χώρα σε ακόμα πιο... επικίνδυνα μονοπάτια, με το ΕΣΥ να «λυγίζει».

Ήδη τα νοσοκομεία της χώρας είναι στα όριά τους, με γεμάτες ΜΕΘ Covid-19 και 759 διασωληνωμένους, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό έτοιμο να καταρρεύσει.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα παραμένουν σταθερά υψηλά (σήμερα εντοπίστηκαν πάνω από 1.800 μολύνσεις) και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται 3 φορές πάνω από το όριο συναγερμού.

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι...

Τον κώδωνα του κινδύνου για χαλάρωση των πολιτών κρούει ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Newsbomb.gr, την ώρα που προχωρά ο σχεδιασμός της αποσυμπίεσης των μέτρων.

Σήμερα, τα καταστήματα του λιανεμπορίου ανέβασαν ρολά, με τους πολίτες να παίρνουν μία ανάσα χαλάρωσης. O επόμενος τομέας που φαίνεται ότι θα ανοίξει είναι τα σχολεία και συγκεκριμένα η τρίτη τάξη του Λυκείου.

«Θα τα συζητήσουμε την Τετάρτη. Όλα όμως, όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κρούσματα και πάνω απ' όλα από τις νοσηλείες. Τα σχολεία έχουν προτεραιότητα για άνοιγμα και ειδικά η τρίτη Λυκείου, αν όμως τονίζω το επιτρέψουν οι επιδημιολογικοί δείκτες», αναφέρει στο Newsbomb.gr o κ. Χατζηχριστοδούλου.

Με το βλέμμα στο καλοκαίριAP

Αναφορικά με τις εικόνες συγχρωτισμού και πάρτι που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο καθηγητής τόνισε στο Newsbomb.gr ότι η κούραση είναι δεδομένη, αλλά, «αν θέλουμε να ανοίξουμε, πρέπει να προσέχουμε. Δείτε την Κοζάνη, ήταν στο «κόκκινο» πριν καιρό και τώρα επανήλθε στο «κόκκινο», δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τελείως».

Όσον αφορά στο Πάσχα και την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ο καθηγητής ήταν επιφυλακτικός, τονίζοντας πως είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για άρση αυτού του περιορισμού, καθώς το Πάσχα απέχει ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να εξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Καλύτερη εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού θα δούμε το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα καλύτερα στην Ελλάδα, θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και ειδικά των ευπαθών ομάδων, που είναι και οι άνθρωποι που χρειάζονται νοσηλεία. Δεν συγκρίνεται το καλοκαίρι με το χειμώνα σε τίποτα. Ωστόσο θα πρέπει να κινούμαστε με προσοχή», τόνισε στο Newsbomb.gr o καθηγητής.

Όπως είπε, «τα πράγματα μπορεί να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα, όπως πέρυσι με τα μπαράκια και τα πάρτι. Φέτος, όμως στα όπλα μας είναι τα rapid test και οι εμβολιασμοί και ειδικά αν εμβολιαστούν και όσοι δουλεύουν στην εστίαση, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα».

Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ερωτώμενος γιατί δεν εφαρμόστηκε ένα σκληρό Lockdown στην αρχή του τρίτου κύματος, τόνισε πως η μάχη με την πανδημία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας δρόμου και ένα σκληρό lockdown δεν θα βοηθούσε ουσιαστικά.

Καταλήγοντας δε, ανέφερε πως κρούσματα κορονοϊού θα έχουμε και το φθινόπωρο, όμως πολύ λιγότερα, όταν και ο κορονοϊός θα είναι όπως η γρίπη.

O Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στη Μακρινίτσα: Θρήνος για τα δύο νεκρά αδέρφια - Αυτά είναι τα πρόσωπα της τραγωδίας