ΕΛΛΑΔΑ

Ενόργανη Γυμναστική: «Ως αθλήτρια έχω φάει πολύ ξύλο - Προπονητής με χτυπούσε με τις πατερίτσες»

Ενόργανη γυμναστική

Σοκάρουν το τελευταίο διάστημα οι αποκαλύψεις που γίνονται από πρώην αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, σχετικά με περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας που υπέστησαν από προπονητές τους.

Μία τέτοια αποκάλυψη έκανε μιλώντας στο SportsAddict.gr, η πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, Δήμητρα Σταματιάδου.

Η 25χρονη πλέον προπονήτρια με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη που εργάστηκε και στον Όμιλο Ενόργανης Γυμναστικής Αλεξανδρούπολης την σεζόν 2018-19, μίλησε για την σωματική βία που δεχόταν από προπονητή της όταν ήταν αθλήτρια.

«Ως αθλήτρια έχω φάει και εγώ ξύλο. Ήθελα και εγώ να μιλήσω και να συμμετάσχω κατά κάποιον τρόπο σε αυτό που ξεκίνησαν τα κορίτσια. Ο προπονητής από τον οποίο είχα βιώσει άσχημες καταστάσεις δεν είναι πλέον στον χώρο. Αν υπήρχε θα προσπαθούσα ακόμα και τώρα να το καταγγείλω. Ο συγκεκριμένος προπονητής μου έδινε σφαλιάρες, με είχε χτυπήσει ακόμα και με τις πατερίτσες. Αυτό έγινε το 2002-2003. Δεν είχα δει προσωπικά να χτυπάει άλλα παιδιά, αλλά σε όλους μιλούσε άσχημα. Λες και ήμασταν κουκλάκια», σχολιάζει η Σταματιάδου και συνεχίζει: «Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στον σύλλογο που ήμουν. Μόνο από αυτόν τον προπονητή ο οποίος δεν είναι πια στο άθλημα βίωσα τέτοιες καταστάσεις. Με τους επόμενους μου προπονητές τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και εκεί ως παιδί είδα και την διαφορά. Ήταν καταπληκτικοί. Κατάλαβα ότι δεν είναι όλοι έτσι».

Για το γεγονός ότι δεν μίλησε τότε: «Ρωτάνε όλοι γιατί δεν μίλησα τότε. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς τον λόγο που δεν μιλούσα. Ίσως επειδή δεν ήθελα ποτέ να σταματήσω. Φοβόμουν ότι θα έχανα κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ. Εδώ θέλω να κάνω μία παρένθεση. Όταν με ρώτησαν γιατί ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη απάντησα “από έρωτα”. Όλοι νόμιζαν ότι εννοούσα έρωτα για κάποιο πρόσωπο. Εγώ όμως εννοούσα τον έρωτα, την τρέλα, την τόση μεγάλη αγάπη που έχω για αυτό το άθλημα. Μπορεί και από αυτό και μόνο να μην μίλησα. Αυτό που λέω σήμερα το έχω πει μόνο στους γονείς μου και μάλιστα πολύ αργότερα από όταν συνέβαινε. Όταν μετά από πολλά χρόνια το είπα στην μάνα μου, μου είπε αν μου το έλεγες τότε δεν ξέρω και εγώ τι θα του έκανα».

Για την ψυχολογική υποστήριξη που ζήτησε, επεσήμανε πως: «Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως προπονήτρια πήγα σε ψυχολόγο. Το ότι μπορεί να είχα επιθετικότητα, κάποια νεύρα προς συγγενείς, παιδιά κ.τ.λ., μου είπαν ότι έφταιγε αυτό που πέρασα με τον συγκεκριμένο προπονητή».

Για την σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε ως μαθήτρια από καθηγητή, η ίδια ανέφερε ότι: «Στα 17 μου βίωσα σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Τότε το είπα κατευθείαν στο συμβούλιο του σχολείου και μου είπαν μήπως δεν κατάλαβα καλά. Και τους λέω τι θα πρέπει να γίνει δηλαδή να με χώσει σε καμιά γωνία;»

Αναφερόμενη στη νέα διοίκηση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, είπε πως: «Εύχομαι να βοηθήσει το άθλημα και να βοηθήσει να βγουν αυτά που πρέπει στην φόρα, να ακουστούν και να ησυχάσουν όλοι. Γιατί κανένας αθλητής παλιός αλλά και νέος δεν θέλει να στείλει τα παιδιά του στην Ενόργανη. Για ποιο λόγο; Πρέπει να αλλάξει αυτό».

Η Δήμητρα μίλησε ακόμη για τις όμορφες στιγμές που έζησε στην Αλεξανδρούπολη και στον ΟΕΓΑ, αλλά και για τις εγκαταστάσεις της ενόργανης στην χώρα μας αλλά και στην πρωτεύουσα του Έβρου που είναι σε κακή κατάσταση και πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη παρακάτω:

Πηγή: SportsAddict.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικά ΜΜΕ: Γιατί έπρεπε να πεθάνει ο Καραϊβάζ - Σχετίζεται η δολοφονία με το οργανωμένο έγκλημα;