ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μηχανοκίνητη πορεία για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Θεσσαλονίκη: Μηχανοκίνητη πορεία για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Μηχανοκίνητη πορεία για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα δεκάδες αυτοκίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα αυτοκίνητα, στα οποία υπήρχαν σημαίες της Αρμενίας, ξεκίνησαν νωρίτερα από την οδό Λαγκαδά και κατέληξαν στον Λευκό Πύργο. To βράδυ πραγματοποιήθηκε και η φωταγώγησή του με τα χρώματα της Αρμενίας.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλέον οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πράξη την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, σε επίσημη γραπτή δήλωση η οποία αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου το απόγευμα του Σαββάτου (24.04).

Την ημέρα που συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, η Ουάσινγκτον αναγνώρισε και τυπικά πια τα μαρτύρια ενός έθνους που η Άγκυρα καταδιώκει μέχρι τις μέρες μας. Θυμίζουμε πως από το 2019 το Κογκρέσο είχε ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας, πλην όμως ο πρόεδρος Τραμπ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Τουρκία.

Πλέον, αυτές οι σχέσεις μπορεί να μπει κανείς πως είναι πιο διαταραγμένες από ποτέ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να δώσει τη… χαριστική βολή στον Ερντογάν, καθώς μετά τις κυρώσεις για τους S-400, την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τα F-35 και την απόσταση που διατηρεί από τον Τούρκο πρόεδρο, αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων επίσημα.

Στη δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ο όρος «Γενοκτονία» αναφέρεται δυο φορές. Τόσο στην αρχή του μηνύματος για την ημέρα μνήμης των θυμάτων, όσο και στην κατακλείδα της. «Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σαν σήμερα», είναι η τελευταία φράση της δήλωσης του Αμερικανού προέδρου που δεδομένα έχει προκαλέσει αναταραχή, «παγωμάρα» και εκνευρισμό στην Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκουwhitehouse.gov

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του τι συνέβη να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της μισαλλοδοξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Στα... κάγκελα Ερντογάν και Τουρκία