ΚΟΣΜΟΣ

«Παγωμάρα» στην Τουρκία για την επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Μπάιντεν - Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου
AP Images

Το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν περίμενε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρότι αυτό πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή (23.04), στην Τουρκία επικρατεί «παγωμάρα» από τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου. Για βαρύ κλίμα μιλούν τα πρώτα στοιχεία για την επικοινωνία των δυο ανδρών.

Από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε την προσωπική επικοινωνία μαζί του. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρώντας πως ηγείται μιας εκ των κορυφαίων χωρών στον πλανήτη, με την ψευδαίσθησή του αυτή να γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, πίστευε πως θα ήταν από τους πρώτους ηγέτες χώρας με τους οποίους θα επικοινωνούσε ο Μπάιντεν.

Οσο, όμως, περνούσε ο καιρός και η επικοινωνία αυτή δεν ερχόταν, αλλά κυρίως όσο η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια στην Άγκυρα, ο Ερντογάν κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι «σκούρα» για τον ίδιο και τη χώρα του. Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι εμφανώς διαταραγμένες, κυρίως μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το θέμα των S-400 ενώ οι Αμερικανοί πέταξαν έξω από το πρόγραμμα των F-35 τους Τούρκους σε μια ακόμα κίνηση ενδεικτική των προθέσεών τους.

Το αποκορύφωμα, είναι η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να μιλήσει ανοικτά για γενοκτονία των Αρμενίων και να την αναγνωρίσει, ρίχνοντας ακόμα μια «μαχαιριά» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιμένει πεισματικά και προκλητικά να αρνείται την ύπαρξή της. Το Σάββατο (24.04) είναι η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων και οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι έτοιμος να κάνει συγκεκριμένη αναφορά, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις που θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση την Άγκυρα.

Στην Τουρκία καλλιεργήθηκε η άποψη πως το τηλεφώνημα που αναμενόταν να διεξαχθεί την Παρασκευή (23.04) ανάμεσα σε Μπάιντεν και Ερντογάν, ίσως να άλλαζε τα δεδομένα, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας όσα διακινούνται τις τελευταίες ώρες μάλλον τα πράγματα για την Άγκυρα δεν πήγαν καλά σε αυτή την επικοινωνία, η οποία κατά πληροφορίες όντως διεξήχθη.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναφορές ότι η επικοινωνία πράγματι έγινε και κάποιοι αναφέρουν πως ήταν αρκετά τεταμένη. Τόσο λόγω της πρόθεσης Μπάιντεν να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων, όσο και λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τους F-35. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ από τους ανταποκριτές του σταθμού σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μεγάλα τουρκικά δίκτυα ενημέρωσης αλλά και τα πρακτορεία Τύπου δεν έχουν κάνει ακόμα καμία αναφορά στην επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν. Για αυτούς, επί της ουσίας, ήταν σαν να μην είχε συμβεί ακόμα και αρκετή ώρα μετά την δημοσιοποιήση της είδησης...

Είναι ενδεικτικό, για κάποιους Τούρκους δημοσιογράφους που εξέφρασαν την άποψή τους στο Twitter, της «παγωμάρας» που επικρατεί στην Άγκυρα για το περιεχόμενο της συζήτησης. Ειδικότερα σε μια στιγμή που η χώρα είναι στη μέση ενός ακόμα τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, η λίρα «κατρακυλάει» και οι πολίτες οδηγούνται καθημερινά στην εξαθλίωση…

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της Άγκυρας

Λίγη ώρα αργότερα, μέσω της επίσημης ενημέρωσης από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό πως οι δυο πρόεδροι συζήτησαν τόσο διμερή θέματα όσο και τη «διαχείριση διαφωνιών». Εκεί, έγινε σαφές πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν πλέον τεράστια απόσταση ενώ οι χειρότεροι φόβοι του Ερντογάν επιβεβαιώθηκαν αμέσως μετά, με τη διαρροή μέρους των συζητήσεων με τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές στον Ερντογάν πως θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, δίνοντας ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα στα σχέδια του σουλτάνου...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τα νέα μέτρα για Πάσχα, εστίαση και μετακινήσεις - Όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς