ΕΛΛΑΔΑ

Χανια: Νέα καταγγελία για το γηροκομείο - «Πίεζαν ηλικιωμένους να κάνουν μεταβιβάσεις»

Γηροκομείο

Γηροκομείο: Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο των Χανίων μίλησε για την κατάσταση που επικρατούσε στη δομή.

Αποκαλύψεις για την υπόθεση με τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο, έκανε εκ νέου στον ΑΝΤ1, πρώην εργαζόμενος της δομής.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι από τους συγγενείς έβλεπαν την κατάσταση και έφερναν στους ηλικιωμένους φαγητό από έξω», τόνισε ο κ. Μαυρακάκης. «Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού», πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην εργαζόμενου στο γηροκομείο, ότι είχε πέσει στην αντίληψή του ότι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

Όλα αυτά την ώρα που νοσηλευτής, που εργάζεται στο γηροκομείο στα Χανιά της Κρήτης, συνελήφθη αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα»

Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά όπου άφησαν σε ένα χρόνο την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι από την ίδια αιτία (ανακοπή καρδιάς).

Οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και συγγενών, που έχασαν στη συγκεκριμένη δομή δικούς τους ανθρώπους συγκλονίζουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει», λέει.

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς», αναφέρει. Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο». Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», είπε. Σοκ προκαλεί η περιγραφή της κατάστασης στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια. «Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια», προσθέτει.

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ», λέει.

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’», προσθέτει.

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Oscars 2021 - Όσκαρ 2021: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές της φετινής απονομής