ΕΛΛΑΔΑ

Το plan B της κυβέρνησης για την πανδημία: Τοπικά lockdown και αυστηροποίηση των μέτρων

Έλεγχος ΚΤΕΛ
Φωτογραφία αρχείου
INTIME

Αυστηροποίηση των ελέγχων και λήψη μέτρων που μπορεί να φτάσουν έως την επιβολή τοπικών lockdown εξετάζει η κυβέρνηση αν δεν «περάσει» το μήνυμα να σταματήσει η χαλάρωση απέναντι στην πανδημία

Tην εκ νέου έξαρση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μη τήρησης των μέτρων προστασίας από τους ιδιοκτήτες των καφέ και των εστιατορίων αλλά και τους πολίτες θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα εγρήγορσης και πιστής τήρησης των κανόνων αυτοπροστασίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζουν καταστροφικό για την οικονομία αλλά και την κοινωνία οποιοδήποτε πισωγύρισμα και γι’ το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός με παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι «ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», ζητώντας από όλους να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και ειδικά από τους επαγγελματίες της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία, η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για να αποφευχθεί μία νέα έξαρση της πανδημίας, στην κυβέρνηση αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛ.ΑΣ και τα ειδικά κλιμάκια τόσο στους δρόμους, όσο και στις επιχειρήσεις της εστίασης για τη σωστή χρήση της μάσκας, το όριο πελατών και αποστάσεων, την αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, την τήρηση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά και της απουσίας μουσικής σε εστιατόρια και καφέ.

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τα πρόστιμα που προβλέπονται, με στόχο να συνειδητοποιήσουν όλοι πως δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.

Στις νεαρές ηλικίες οι «εκρήξεις» του ιού

Και δεν είναι τυχαίο πως οι μικρές τοπικές επιδημιολογικές «εκρήξεις» που καταγράφονται, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αφορούν τη νεαρή ηλικία των συμπολιτών μας που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Είναι κυρίως άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις.

Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν μικρότερους σε ηλικία συμπολιτες μας, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε τι ελπίζει η κυβέρνηση

Πάντως κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως σε περίπτωση αναζωπύρωσης των κρουσμάτων είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ωστόσο εκτιμάται ότι με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, την πραγματοποίηση των self test και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας δύναται να αποφευχθεί ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Χθες, Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ληφθούν τοπικά περιοριστικά οριζόντια μέτρα, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα που ισχύουν σήμερα.

Συγκεκριμένα η κυρία Πελώνη τόνισε: «Ελπίζω πως θα εισακουστούν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και θα εντατικοποιηθούν. Πρέπει όλοι να συμμορφωθούμε. Είμαστε στη σταδιακή ευθεία επανεκκίνησης και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Ελπίζω ότι τα μέτρα που αναφέρατε δε θα χρειαστούν. Οι τοπικές εξάρσεις θα αντιμετωπιστούν με το δέοντα τρόπο».

Να σημειωθεί πως αυστηρό lockdown αποφασίστηκε πρόσφατα για την Κάλυμνο, ενώ κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τη συνέβη πέρυσι τον Αύγουστο στον Πόρο, όπου λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων εφαρμόστηκαν αυστηροί περιορισμοί.

Aναφορικά με την εφαρμογή οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον επιδεινωθεί σημαντικά η επιδημιολογική εικόνα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως θα είναι η έσχατη λύση.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δεν απέκλεισε, εφόσον χρειασθεί, και την αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του πλαισίου, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Το απεύχομαι, θεωρώ ότι θα δείξουμε την προσήκουσα προσοχή».

Πάντως, συνέχισε, «δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ευκταίο. Το ιδανικό είναι να μπορέσουμε από μόνοι μας να αυτορρυθμιστούμε στα ζητήματα αυτά. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και θα είναι έλεγχοι που θα αφορούν και τα καταστήματα, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: «Λύνει» την υπόθεση το όπλο των δραστών;