ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πύρινη κόλαση σε Κορινθία και Αττική! Εκκενώνονται χωριά -Πνίγεται στους καπνούς η Αθήνα

Φωτιά
IN TIME

Φωτιά ΤΩΡΑ : Εκκενώθηκαν οι περιοχές Αιγειρούσες - Ντουράκος, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία - Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς από τον Νίκο Χαρδαλιά 

Μάχη με το πύρινο «μέτωπο» δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε εχθές το βράδυ στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη αυτή την ώρα, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν τα μέγιστα, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Κορινθία και πλέον πέρασε στην Αττική.

Στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πυρκαγιάς, τονίζοντας ότι θα είναι μια δύσκολη νύχτα.

Πυκνός καπνός σκέπασε την Αθήνα

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αθήνα, καθώς από το πρωί, οι Αθηναίοι αντίκρισαν μια θολή – πορτοκαλί εικόνα, με τον πυκνό καπνό να φτάνει και να σκεπάζει όλο το Λεκανοπέδιο.

Στάχτες και καπνοί έχουν καλύψει ακόμα και μπαλκόνια σπιτιών, ενώ είναι συγκλονιστικές οι φωτογραφίες με την Ακρόπολη να έχει κρυφτεί από τον καπνό και να μην είναι καν ορατή από άλλα ψηλά σημεία της Αττικής.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης του Αλεποχωρίου, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην Κορινθία και έχει επεκταθεί στις γύρω περιοχές. Η αστυνομία καλούσε τους κατοίκους του χωριού μέσω των μεγαφώνων των περιπολικών να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Άμεσα, σπίτια που βρίσκονται στη νότια και δυτική πλευρά του Αλεποχωρίου εκκενώθηκαν προληπτικά το πρωί της Πέμπτης.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε νεό γραπτό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς.

«Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι - Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στην παραπάνω περιοχή.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις 15:00, με SMS από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει την άμεση εκκένωση των οικισμών από το Δερβένι έως την Πευκενέα.

Οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους, με το οποίο ειδοποιούνται να μεταβούν για προληπτικούς λόγους προς τα Μέγαρα.

Το πύρινο μέτωπο αναζωπυρώθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης παρά την πρόσκαιρη ύφεση που παρουσίαζε νωρίτερα, καθώς ενισχύθηκαν οι άνεμοι και έφτασαν στα 7 μποφόρ. Η εκτίμηση είναι μάλιστα ότι οι άνεμοι θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.

112 μήνυμα
Το μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στην Κορινθία

Πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανέφεραν ότι δυνάμεις επιχειρούν σε Χάνι και Δερβένι και πως η φωτιά κατευθύνεται προς Μέγαρα. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Στρατός με επίγειες δυνάμεις, καθώς και το ελικόπτερο Σινούκ που επιχειρεί από αέρος.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους στα Γεράνια Όρη καθώς η κατεύθυνση του ανέμου στέλνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα.

Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τα Γεράνια Όρη καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού.

Αναλυτικά πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

- Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι

- Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα προς Σχίνο

- Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι

- Στην οδό Χρυσάνθεμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

- Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σωρα

- Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, περιοχή Πευκενέας

- Στην οδό Χανίων από το ύψος Αγίου Ιεροθέου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση

- Στην οδό Μοράβα από το εθνικό σταδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι

Συστάσεις για την προστασία από το νέφος

Με τον καπνό από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στον Σχίνο Κορινθίας να έχει «σκεπάσει» τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, το υπουργείο Υγείας συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής.

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός / εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.
fotia-korinthia-araxni.jpg

«Το μέτωπο είναι τεράστιο και δεν μαζεύεται»

Η φωτιά κατά πληροφορίες έχει κάψει τουλάχιστον 5-6 σπίτια όπως είπαν νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιάννης Γκιώνης, ανέφερε, «είναι δύσκολη η κατάσταση, είναι άσχημη η εικόνα γενικότερα, η φωτιά εξελίσσεται πολύ άσχημα. Έχουν αυξηθεί οι άνεμοι και δυστυχώς το μέτωπο είναι τεράστιο και δεν μαζεύεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά εκτείνεται χιλιόμετρα από το Σχίνο μέχρι το Αλεποχώρι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα να την μπορέσουν να περιορίσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Η φωτιά όπως φαίνεται και από τις εικόνες του Newsbomb.gr πλησιάζει επικίνδυνα σε μοναστήρι της περιοχής το οποίο φαίνεται ότι έχει περικυκλωθεί από τους καπνούς.

fwtia-korinthia-monasthri.jpg

Η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό - Στάχτες μέχρι την Ικαρία

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά ΑΜΣ βρίσκεται στον Ισθμό, δε θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Ακολουθεί η περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς στο Σχινό και διάγραμμα ταχύτητας του ανέμου στον Ισθμό.

Εξαιτίας των ισχυρών ΔΒΔ ανέμων, καπνός και στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχινού έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει τις επόμενες σημαντικές αλλαγές:

  • Υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 m (αντί για 100 m του IRIS 1.0)
  • Δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ στην Κορινθία: Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο - Εκκενώνονται οικισμοί, κάηκαν σπίτια