ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Τζανάκη στο Newsbomb.gr: Πολύ μεταδοτική η ινδική μετάλλαξη – «Κλειδί» η τοξικότητα

«Καμπανάκι» Τζανάκη στο Newsbomb.gr: Πολύ μεταδοτική η ινδική μετάλλαξη – «Κλειδί» η  τοξικότητα

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Προβληματισμός από τη νέα ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη - «Χρειάζεται προσοχή και να δούμε την τοξικότητά της» δηλώνει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Πνευνομολογίας Νίκος Τζανάκης

Για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού και για τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και από την βρετανική αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν είναι και περισσότερο τοξική.

Επιπλέον, σημείωσε ότι φαίνεται πως τα MRNA εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, οπότε, τονίζει, μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία θα πρέπει απλά να τηρούμε τα μέτρα προστασίας που έχουμε μάθει μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στην μετάλλαξη που έχει βρεθεί στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης μας ανέφερε ότι πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253.

Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κρήτη αφορούν σε κατοίκους του νησιού και όχι σε τουρίστες, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στο Newsbomb.gr πως τα κρούσματα φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας μετάλλαξης που έχει εμφανιστεί σε Βόρειες Χώρες, όπως η Ρωσία και η Νορβηγία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο χρειάζεται προσοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεταλλάξεις είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία θέτει σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στη Βρετανία, μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή Άλφα, η οποία μέχρι στιγμής κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Υγείας της χώρας Ματ Χάνκοκ.

Επικαλούμενος το έργο της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι η προστασία από την παραλλαγή Δέλτα είναι εξίσου καλή με τις δύο δόσεις ενός από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, η παραλλαγή αυτή η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, συνιστά μια πρόκληση για την δημόσια υγεία και η κυβέρνηση είναι "ανοιχτή" στο να καθυστερήσει την πλήρη άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με κάποιες βρετανικές εφημερίδες, η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει την ημερομηνία του ανοίγματος δύο εβδομάδες αργότερα με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουνίου.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τηλεργασία θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα ο υπουργός απάντησε "δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε".

Παρά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των νοσηλευομένων από covid παραμένει σταθερός και όπως διαβεβαίωσε ο Χάνκοκ η πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι ασθενείς.

Η Βρετανία που είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα της Ευρώπης από την πανδημία, με σχεδόν 128.000 νεκρούς, έχει εμβολιάσει τουλάχιστον με την πρώτη δόση πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους της, ενώ περισσότεροι από 27 εκατομμύρια έχουν λάβει και την δεύτερη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 580 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 24 θάνατοι σε 24 ώρες, 398 οι διασωληνωμένοι