ΕΛΛΑΔΑ

Ιερά Μονή Πετράκη: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι

Ιερά Μονή Πετράκη: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι

Οι δραματικές στιγμές στη Μονή Πετράκη - Ο αστυνομικός έσωσε τους μητροπολίτες - Ποιος ήταν ο ιερέας που στο παρελθόν είχε κρύψει κοκαΐνη κάτω από το ράσο

Διατεθειμένος να προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στους μητροπολίτες που θα επικύρωναν την καθαίρεσή του ήταν ο 37χρονος ιερέας, ο οποίος εκτόξευσε καυστικό υγρό μέσα στη Μονή Πετράκη τραυματίζοντας 10 άτομα.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία ο δράστης κρατούσε όχι ένα αλλά δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, προλαβαίνοντας να χρησιμοποιήσει μόνο το ένα. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η παρέμβαση του αστυνομικού που βρισκόταν έξω από την αίθουσα, όπου διεξαγόταν το Συνοδικό Δικαστήριο, αποδείχτηκε σωτήρια.

Ο αστυνομικός άκουσε τις φωνές για βοήθεια, μπήκε στην αίθουσα και τότε σταμάτησε τον 37χρονο ιερέα, πριν προλάβει να εκτοξεύσει και το δεύτερο μπουκάλι με καυστικό υγρό. Κανείς δεν ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν δεν βρισκόταν στο χώρο ο αστυνομικός, ο οποίος στην προσπάθειά του να ακινητοποιήσει τον δράστη κάηκε από το υγρό στο χέρι.

Ο 37χρονος βρισκόταν ενώπιον του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου με το ερώτημα της καθαίρεσης, λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση ναρκωτικών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πήγε στο Συνοδικό Δικαστήριο αποφασισμένος για όλα. Είχε μαζί του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και όταν κατάλαβε ότι θα επικυρωθεί η καθαίρεσή του, τότε εξαπέλυσε τυφλή επίθεση σε βάρος των μητροπολιτών. Η επίθεση χαρακτηρίζεται τυφλή, καθώς από τα «πυρά» του δεν ξέφυγαν ούτε ένας κληρικός που δεν είχε σχέση με την απόφαση αλλά ούτε και δύο δικηγόροι, ένας εκ των οποίων μάλιστα εκπροσωπούσε τον ίδιο.

Η παρέμβαση του αστυνομικού τον ανάγκασε να επιχειρήσει να τραπεί σε φυγή, χωρίς τελικά να τα καταφέρει. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας φέρεται να κατέθεσε ότι επιτέθηκε στους αρχιερείς γιατί θα τον καθαιρούσαν αδίκως. Ο 37χρονος δράστης είναι ιερομόναχος που παλιότερα ανήκε στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και κατόπιν στη Μητρόπολη Βέροιας. Διατηρεί προφίλ στα social media, κάνοντας κατήχηση τους πιστούς.

Η αρχή του τέλους για εκείνον στους κόλπους της εκκλησίας ήταν το 2018, όταν είχε συλληφθεί για ναρκωτικά. Αναλυτικότερα, ήταν Ιούνιος του 2018 όταν ο ιερέας συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης.

Τότε, λειτουργούσε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι η ιδιότητά του ως ιερέας του έδινε την «αυτοπεποίθηση» να πιστεύει ότι οι αστυνομικοί δεν θα τον υποπτευτούν. Οι άντρες της Ασφάλειας, ωστόσο, είχαν «δέσει» την υπόθεση και εντόπισαν κάτω από το ράσο του τα ναρκωτικά. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, κατόπιν κινήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες της εκκλησίας για την καθαίρεσή του.

Το πέρας των διαδικασιών αυτών ήταν προγραμματισμένο για χθες στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι.

Υπενθυμίζεται ότι επτά μητροπολίτες φέρουν τραύματα από το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και τα χέρια και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ ένας εξ αυτών που η κατάστασή του κρίθηκε σοβαρότερη μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Για δύο ακόμη εξετάζεται η μεταφορά τους στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γεννηματάς, καθώς φέρουν σοβαρότερα τραύματα στο πρόσωπο.

Οι επτά που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Άρτης, Κασσανδρείας, Ζακύνθου και Γουμενίσσης. Εξ αυτών, στο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Άρτης.

Ο αστυνομικός που συνέλαβε τον ιερέα φέρει ελαφρότερα τραύματα από το καυστικό υγρό και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Τι είπε ο Πατέρας Ιωάννης Παπανικολάου στο Newsbomb.gr:

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery που ακολουθεί:

Ποιος είναι ο ιερομόναχος που επιτέθηκε με καυστικό υγρό

Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών οδηγήθηκε ο 37χρονος ιερομόναχος Θεοφύλακτος Κόμβος, που συνελήφθη μετά την επίθεση με καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη, καθώς και σε έναν αστυνομικό που έτρεξε να βοηθήσει.

Πηγές της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι ο αρχιμανδρίτης, που ανήκει στην Μητρόπολη Βέροιας, φέρεται να εμπλεκόταν σε υπόθεση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, της ΕΡΤ, τα πρώτα λόγια του ιερέα είπε στους αστυνομικούς ήταν: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν».

Ο δράστης της επίθεσης
Ο δράστης της επίθεσης

Η κατάσταση της υγείας των μητροπολιτών

Στο ΓΝΑ «Λαϊκό» διακομίστηκαν χθες από τη Μονή Πετράκη, με μέριμνα του ΕΚΑΒ, 6 Μητροπολίτες και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» διακομίστηκαν οι Μητροπολίτες Κηφισιάς, Γουμένισσας, Κονίτσης και Κασσανδρείας για οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Στην Πλαστική Χειρουργική του ΚΑΤ διακομίστηκαν οι Μητροπολίτες Γλυφάδας και Ζακύνθου και ο Γραμματέας των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Η κατάσταση της υγείας τους δεν κρίνεται ανησυχητική και τέθηκαν σε ιατρική παρακολούθηση.

Ο Μητροπολίτης Άρτας που μετέβη με ίδιον μέσο στο ΚΑΤ έλαβε εξιτήριο.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Πράξη εκδίκησης και απελπισίας η επίθεση κατά των Μητροπολιτών»

Σοκαρισμένος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την επίθεση κατά 7 Μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη από άλλο ιερέα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη πράξη εκδικητικότητας.

«Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του. Στην απελπισία του και στην εκδικητικότητα του είχε εφοδιαστεί με βιτριόλι και έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά ιερείς έχουν πάθει εγκαύματα, αλλά μικρότερα άλλα μεγαλύτερα και πιστεύω με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και του υπουργού μας θα πάει καλύτερα. Είναι πρωτόγνωρά φαινόμενα αυτά και χρειάζεται προσπάθεια να μην διαταραχθεί η κοινωνική ισορροπία.», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό και τους συνεργάτες του που έσπευσαν με ταχύτητα και προλάβαμε τα χειρότερα. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά με τη φροντίδα των γιατρών μας θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ηρεμία από όλους η κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιερώνυμος.

Κικίλιας: «Τραγικό γεγονός η επίθεση στη Μονή Πετράκη»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των επτά Μητροπολιτών οι οποίοι τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με βιτριόλι από άλλο ιερέα.

Έχοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο πλευρό του στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ΕΣΥ βρέθηκε κοντά στους 7 τραυματισμένους Μητροπολίτες άμεσα.

«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή. Επτά μητροπολίτες μεταφέρθηκαν άμεσα στο Λαϊκό και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Ανάλογα με την πορεία τη υγείας τους θα μεταφερθούν ή στο ΚΑΤ ή στην οφθαλμολογική του νοσοκομείου Γεννηματάς. Είναι προφανές πως είναι ένα τραγικό συμβάν. Έχει δυο εκφάνσεις το ζήτημα. Η μια απασχολεί το Υπουργείο Προστασία του πολίτη και η άλλη το υπουργείο Υγείας. Είναι ένα τραγικό γεγονός. Εμείς είχαμε χρέος να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στους αρχιερείς μας και το πράξαμε από την πρώτη στιγμή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.