ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πινακοθήκη: «Γνήσιος λάτρης της τέχνης ο 49χρονος - Έχει μετανιώσει» λέει ο δικηγόρος του

Εθνική Πινακοθήκη: «Γνήσιος λάτρης της τέχνης ο 49χρονος - Έχει μετανιώσει» λέει ο δικηγόρος του

Στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος εξέδωσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, αναμένεται να οδηγηθεί αύριο Τετάρτη το πρωί ο δράστης της κλοπής των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη αυτή αρχικά είχε ασκηθεί σε βάρος αγνώστων δραστών και μετά τη σύλληψη και ομολογία του κατηγορουμένου η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος του 49χρονου, σημείωσε ότι ο κλέφτης και όχι ληστής 49χρονος, καθώς δεν χρησιμοποίησε βία για να αποσπάσει τους πίνακες, είναι γνήσιος λάτρης της τέχνης.

«Δεν είναι η ληστεία του αιώνα αλλά η κλοπή του αιώνα», είπε χαριτολογώντας ο κ. Κεχαγιόγλου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι λάτρης της τέχνης. Η εξήγηση που μου έδωσε με έπεισε ότι δεν αποπειράθηκε να πουλήσει τα έργα τέχνης, δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία. Κατά λογική συνέπεια δεν υπάρχει και άλλος λόγος για τον οποίο να κρατούσε αυτά τα έργα».

Ο συνήγορος του 49χρονου σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η πράξη του, ωστόσο ο 49χρονος έχει δείξει ειλικρινή μεταμέλεια.

«Υπερασπίζομαι ανθρώπους, όχι αδικήματα. Ως Έλληνας πολίτης είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος και χαρούμενος που αυτά τα αριστουργήματα ξαναγυρίζουν στη φυσική τους θέση για να είναι κτήμα και να τα χαίρεται ο ελληνικός λαός».

«Υπάρχουν λάτρεις της τέχνης οι οποίοι είναι παραβατικοί. Ίσως από το πάθος που έχουν για την τέχνη, μετατρέπονται σε εγκληματίες και διαπράττουν ποινικά αδικήματα».

Ωστόσο, και χαρακτηριστικό της ειλικρινούς του μεταμέλειας, είναι το γεγονός ότι ενώ θα μπορούσε να είχε πωλήσει τους πίνακες δεν το έκανε, ενώ συνεργάστηκε και με τις Αρχές στην ανεύρεση των κλοπιμαίων.

«Αν πραγματικά επιδίωκε να τους πουλήσει, θα μπορούσε να το έχει πετύχει. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι επιδίωξε να τους πουλήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, πέρα από την αγάπη του για την τέχνη, ο 49χρονος δεν είχε άλλο κίνητρο για την κλοπή των πινάκων, ενώ όπως φαίνεται από τα στοιχεία έδρασε μόνος του.

«Χωρίς τη δική του συνδρομή και συνεργασία με την αστυνομία δε θα βρίσκονταν ποτέ τα έργα. Αν κρατούσε το στόμα του κλειστό και δε συνεργαζόταν, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη μεταμέλειά του, τότε δεν επρόκειτο τα έργα αυτά να επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη», κατέληξε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Δείτε το βίντεο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμό εφήβων από 16 ετών και παιδιών με υποκείμενα νοσήματα προτείνει η Επιτροπή