ΕΛΛΑΔΑ

Ταξίδια: Πώς θα μπαίνουν τα παιδιά έως 17 ετών στα πλοία για τα νησιά

Ταξίδι πλοίο παιδιά
INTIME

Αλλαγές για τα ταξίδια με πλοία από τις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι θα ισχύσει για τα παιδιά έως 17 ετών

Το πρώτο μπλόκο σε όσους δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση υιοθετώντας την πρόταση των λοιμωξιολόγων για τα ταξίδια και ουσιαστικά την ακύρωση των self test ως «διαβατήριο» για την είσοδο σε πλοία για τα νησιά.

Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες
  • PCR Test 72 ωρών ή Rapid Test 48 ωρών για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Ειδικές διευκρινίσεις δόθηκαν για τα παιδιά έως 17 ετών με τον Νίκο Χαρδαλία να ανακοινώνει ότι:

  • Οι ανήλικοι 12 ως 17 ετών χρειάζονται self test
  • Ανήλικοι κάτω των 12 ετών δεν χρειάζονται τεστ

Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι συνίσταται στους ανήλικους άνω των 12 ετών η διενέργεια self test κατά την επιστροφή από νησιά.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου «είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι η συνεπής διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού τεστ, συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της διασποράς του ιού στην χώρα μας. Προτείνουμε οι νέοι μας, εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, επιστρέφοντας από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, από το Σαββατοκύριακο στο νησί, να κάνουν ένα self-test πριν πάνε να επισκεφτούν τους γονείς τους».

Ποιοι εξαιρούνται από τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Χαρδαλιά, από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας. Επίσης, εξαιρούνται όσοι εργάζονται και μετακινούνται για αυτό το λόγο ανάμεσα σε νησιά, ωστόσο, θα υποχρεώνονται για τη διενέργεια εβδομαδιαίου self-test.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους μετακινούνται μεταξύ νήσων σε κοντινές αποστάσεις και σε πορθμεία που συνδέουν νησιά που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις με το χερσαίο τμήμα της χώρας και θα υποχρεώνονται κι αυτοί για τη διενέργεια self-test.

Αναμονή για τις χερσαίες μετακινήσεις

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πληροφορίες για επιβολή αντίστοιχων μέτρων και στις χερσαίες μετακινήσεις, κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε.

«Αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί σύντομα», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε και για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Αντιτρομοκρατική έπιασε τον Παππά την ώρα που έτρωγε ατάραχος