ΕΛΛΑΔΑ

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς, «φρένο» στη μετάλλαξη «Δέλτα» -Το σχέδιο για την ανακοπή του 4ου κύματος

Ερμού
«Γκάζι» στους εμβολιασμούς, «φρένο» στη μετάλλαξη «Δέλτα»
Intime News/Γιώργος Ζάχος

Η μετάλλαξη «Δ» απειλεί την κανονικότητα και το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει μία σειρά από μέτρα για την ανακοπή του τέταρτου κύματος.

Να χτίσει ακόμα πιο ισχυρό «τείχος ανοσίας» με τους εμβολιασμούς εφήβων 15-17, τους εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης αλλά και τους κατ' οίκον εμβολιασμούς επιθυμεί η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που το μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα».

H κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού το επόμενο δίμηνο και να οικοδομηθεί ένα ικανό τείχος ανοσίας που θα αποτελέσει ανάχωμα στην εκδήλωση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Παράλληλα, οι ειδικοί ανησυχούν από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Αν δεν εμβολιαστούμε θα είναι ένα τεράστιος κίνδυνος για την οικονομία και την κοινωνία», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας στην τηλεόραση του Mega. Σύμφωνα με τον ίδιο «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 4ο κύμα κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα» συμπληρώνοντας ότι «έχοντας υπόψη ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ανεμβολίαστο έχουμε ένα κύμα που πλησιάζει που εκτιμάται ότι θα έρθει τον Αύγουστο».

Κρήτη: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές

Από την Κρήτη ξεκινά σήμερα, Τρίτη, 6 Ιουλίου το ένα από τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία» κατά του κορονοϊού με την έναρξη των εμβολιασμών από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ ατόμων που βρίσκονται σε χωριά, Κοινότητες, Δήμους και απομακρυσμένες περιοχές, κατόπιν λίστας που έχουν προσκομίσει οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη το 34% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με ένα 43% να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση ποσοστό που ανεβαίνει στο 46% αν προστεθούν και όσοι έχουν προγραμματίσει ραντεβού για πρώτη δόση.

«Η Κρήτη, την οποία αγαπάμε πολύ και είναι η "ναυαρχίδα" του τουρισμού, είναι πρωτοπόρος σε όλα και θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος και στον εμβολιασμό» είχε δηλώσει ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας την επιχείρηση αυτή.

Μέσα στον Ιούλιο ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον

Την ίδια στιγμή, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Στη σχετική τροπολογία για το επόμενο βήμα της επιχείρησης «Ελευθερία» προβλέπεται ότι και ιδιώτες γιατροί κάθε ειδικότητας δύνανται να διενεργούν εμβολιασμούς στους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, είτε στο ιατρείο τους είτε κατ΄ οίκον.

Το φρένο στη μετάλλαξη «Δ» θα έρθει με αυστηρά μέτρα στην ψυχαγωγία αλλά και «ηθικό μπόνους»

Σε άλλη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους, ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη περίπτωση, στους αμιγείς χώρους, θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι στους μεικτούς χώρους, θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες.

Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

- 25% πληρότητα

- Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Έρχεται σχέδιο σαρωτικών ελέγχων σε κλαμπ και νυχτερινά κέντρα

Την ίδια στιγμή, σχέδιο που θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε παραλιακά μαγαζιά και κλαμπ αναμενεται να εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης στις 15 Ιουλίου.

Η Ελληνική Αστυνομία περιμένει την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα κάνει συγκεκριμένα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας. Ύστερα από την έκδοση της ΚΥΑ θα οριστικοποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Οι αστυνομικοί που θα επιφορτιστούν με το έργο των ελέγχων θα πραγματοποιούν περιπολίες σε πολυσύχναστους χώρους, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο περισσότερος κόσμος στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης.

Ωστόσο, πηγές της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν ότι «στόχος δεν είναι η δημιουργία έντασης με πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για το λόγο αυτό θα ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο».

Έρχεται «ηθικό μπόνους» για μαγαζιά και πολίτες που τηρούν τα μέτρα

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται κι ένα «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα.

Επιπροσθέτως, θα υπάρξει νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, στην οποία θα εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση. Απόσήμερα, 6 Ιουλίου θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ ξεκινούν, επίσης, και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Το σχέδιο για να πατήσει «γκάζι» η «Ελευθερία» - Μπαίνουν στην εξίσωση έφηβοι 15 ως 17