ΕΛΛΑΔΑ

Κέντρα διασκέδασης - Εστίαση: Έρχονται «ηθικό μπόνους», λίστες με παραβάτες και ξαφνικά «λουκέτα»

Κέντρα διασκέδασης - Εστίαση: Έρχονται «ηθικό μπόνους», λίστες με παραβάτες και ξαφνικά «λουκέτα»

Τα νέα μέτρα που ισχύουν για εστίαση και κέντρα διασκέδασης από 15 Ιουλίου, θα συνοδευτούν από μια αντίστοιχη αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Αρχές, με τσουχτερά πρόστιμα αλλά και με αναστολές λειτουργίας

Με το «βλέμμα» στην ανακοπή ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση φαίνεται διατιθεμένη να αυστηροποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων της διασποράς του κορονοϊού και ταυτόχρονα να δώσει περαιτέρω «γκάζι» στους εμβολιασμούς.

Η διασπορά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία γίνεται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα από την ομάδα των 18-39, οι οποίο αποτελούν τα έξι στα δέκα νέα κρούσματα που καταγράφονται.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για εστίαση και κέντρα διασκέδασης από 2 Ιουλίου, θα συνοδευτούν από μια αντίστοιχη αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Αρχές, με το ειδικό βάρος να πέφτει στα κέντρα διασκέδασης όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.

Αυστηρό ήταν άλλωστε το μήνυμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη το μεσημέρι της Δευτέρας (5/7) ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν οι έλεγχοι, κάνοντας ειδική αναφορά στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων, στο πλαίσιο του σχεδίου για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Εξετάζεται, μάλιστα, το ενδεχόμενο ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα. Σε περιπτώσεις όταν για παράδειγμα ένας χώρος έχει χαρακτηριστεί ως «μεικτός» αλλά δεν τηρείται το ποσοστό πληρότητας, είτε έχει εντοπιστεί επιπλέον αριθμός ανεμβολίαστων.

Στο τραπέζι των επιλογών έχει πέσει και το λεγόμενο «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και αναμένεται να ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τα τηρούν και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Παράλληλα, θα υπάρξει νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, στην οποία θα εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση. Από, αύριο, 6 Ιουλίου θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ ξεκινούν, επίσης, και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Τα νέα μέτρα για εστίαση - κέντρα διασκέδασης

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην πρώτη περίπτωση, στους αμιγείς χώρους, θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι στους μεικτούς χώρους, θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες.

Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

- 25% πληρότητα

- Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή

(β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 801 νέα κρούσματα, 173 διασωληνωμένοι, 6 νεκροί