ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός παιδιών για κορονοϊό: Θέμα χρόνου η εισήγηση της εθνικής επιτροπής λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Εμβολιασμός παιδιών

Η μετάλλαξη Δέλτα επιταχύνει και τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 15 ετών κατά του κορονοϊού

Στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών ετοιμάζεται να «κατέβει» η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ήδη οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και η σχετική εισήγηση φαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή αναμένεται να διαδραματίσει αφενός η προσπάθεια να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο στόχος ανοσίας στο 80% του γενικού πληθυσμού σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο προσανατολισμός της απόφασης για τους εφήβους είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών και τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος η σχετική εισήγηση οφείλεται σε δύο λόγους:

  • Καταρχάς και ίσως λόγω του καλοκαιριού ενώ είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα έπεσε λίγο η ζήτηση
  • Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τον ίδιο «από 16 ετών και πάνω τα παιδιά συμπεριφέρονται σαν ενήλικες. Εφόσον κάνουμε το εμβόλιο στους 18 και άνω δεν έχει διαφορά να κατέβει στους 16χρονους. Επειδή η νέα μετάλλαξη είναι πολύ μεταδοτική θα αντικαταστήσει το προηγούμενο στέλεχος και θα πιάσει αυτούς που είναι ανεμβολίαστους και τα παιδιά».

Πάντως τα παιδιά, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, τα παιδιά εξακολουθούν να μην νοσούν βαριά κατά κανόνα και συνήθως μπορούν να περνούν τον ιό εντελώς ασυμπωματικά αλλά πρέπει να εμβολιαστούν για λόγους συλλογικής ανοσίας.

Την περασμένη εβδομάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολόγιας Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι ο τρίτος λόγος για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών έχει να κάνει και με την προστασία της ηλικίας των πανελληνίων «και γι’ αυτό πάντα συμβουλεύουμε τους γονείς να κάνουν τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το εμβόλιο της γρίπης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε ταξίδια με πλοίο, εστίαση και Δημόσιο - Τι ισχύει από σήμερα