ΕΛΛΑΔΑ

Λοιμωξιολόγοι: «Υπουλη» η μετάλλαξη «Δέλτα» - Τρομάζει ο «σιωπηλός» τρόπος μετάδοσής της

Πολίτες έξω από τη Βουλή
Λοιμωξιωλόγοι: «Υπουλη» η μετάλλαξη «Δέλτα» - Τρομάζει ο εύκολος τρόπος μετάδοσής της
Intimenews/

Στην επικινδυνότητα της Μετάλλαξης «Δέλτα» αναφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης οι Νίκος Σύψας και Χαράλαμπος Γώγος.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν για ακόμα μία φορά οι λοιμωξιολόγοι, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται πολύ εύκολα, ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με κάποιον στον δρόμο χωρίς μάσκα.

Την ανησυχία του για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη εξέφρασε το πρωί της Τρίτης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς όπως σημείωσε φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα βάσει των επιστημονικών εκτιμήσεων.

«Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας», είπε ο Νίκος Σύψας και τόνισε πως ήδη στη χώρα υπάρχουν κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και «σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου».

Όπως εξήγησε «ο ιός διασπείρεται κάτω από τα επιδημιολογικά ραντάρ και θα δούμε το κύμα να έρχεται ξαφνικά και ελπίζουμε να μην έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας. Ελπίζουμε να μην επεκταθεί ο ιός στους ανεμβολίαστους, υπάρχει ένα 20-30% που κινδυνεύουν και για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχει εμβολιαστεί».

Ερωτηθείς τέλος για τις μάσκες εξήγησε ότι η εισήγηση είναι να τις φοράμε παντού «με μόνη εξαίρεση αν είμαστε μόνοι μας σε ένα ερημικό περιβάλλον»

«Αν είμαστε στο πεζοδρόμιο κινδυνεύουμε γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και αν διασταυρωθούμε με κάποιον. Η Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί ενώ διασταυρωνόμαστε με κάποιον και δεν φοράμε μάσκες. Η μετάλλαξη Δέλτα προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα μετάδοσης» είπε ο κ. Σύψας και επανέλαβε: «Η σύστασή μας είναι φοράτε μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους».

Γώγος: Πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, είναι πολύ περισσότερα από 50.

«Ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων» είπε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως εξήγησε, «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί».

«Όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δεν θα έχει καν ασυμπτωματική νόσο. Ακόμη, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας» είπε ο κ. Γώγος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Χαμηλότερος από το 2020 ο κίνδυνος καραντίνας αλλά δεν είναι μηδέν