ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Τον δεκαπενταύγουστο η κορύφωση του τέταρτου κύματος

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Τον δεκαπενταύγουστο η κορύφωση του τέταρτου κύματος

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου και θα κορυφωθεί περίπου στις 10 με 15 Αυγούστου προέβλεψε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Μηχανικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ.

Ο καθηγητής αιτιολόγησε την αύξηση των κρουσμάτων στο ότι φέτος έχουμε τρεις μεταλλάξεις του ιού ενεργές: την Α (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης, και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Η μετάλλαξη Δ έχει ανιχνευθεί και στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στο 1%-2% των θετικών δειγμάτων. «Από το τέλος του μήνα περιμένουμε να είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα» εκτίμησε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ3, σημειώνοντας ότι χρειάζεται 15’’-30’’ για να το κολλήσεις αν δεν φοράς μάσκα.

«Είναι σημαντικό να μην ρίξουμε τις άμυνές μας, είναι σημαντικό να τρέξουμε τώρα την υπόθεση του εμβολιασμού και να κάνουν σελφ τεστ όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Μπορούμε να αποφύγουμε τα περιοριστικά μέτρα αν εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραφήνα: Μέσος όρος τα 17 έτη στα 14 θετικά κρούσματα από την Ίο – Άλλα 12 σε καραντίνα στο νησί