ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Γηροκομεία: Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι - Οι φόβοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

γηροκομεία εμβολιασμοί
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών στα γηροκομεία. 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, σχολίασε τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα γηροκομεία.

Ο κ. Προσαλίκας, μιλώντας στο OPEN, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών στα γηροκομεία.

Από την μία εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αλλά από την άλλη αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

«Θα έχει αποτέλεσμα ως μέτρο πίεσης και υποθέτω ότι αρκετοί εργαζόμενοι για να μη χάσουν τη δουλειά τους θα πάνε να κάνουν το εμβόλιο» είπε, σημείωσε, ωστόσο, πως «για όσους, όμως, δεν πάνε, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο που δεν είναι άλλο από την έλλειψη εργαζομένων. Αν στην έλλειψη προσωπικού προσθέσετε και τις αναστολές εργασίας, θα είναι πολύ δύσκολο».

«Αυτοί οι 2.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, οι περισσότεροι είναι σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, δομές της Αρχιεπισκοπής. Και φανταστείτε μια τέτοια μικρή δομή με 12-15 εργαζόμενους, να μην έχουν κάνει οι 8 το εμβόλιο, τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί» επισήμανε.

Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους του σχετικά με την πιθανότητα να εμφανίσουν ορισμένοι εργαζόμενοι ψεύτικες βεβαιώσεις γιατρών και να μην κάνουν το εμβόλιο, επικαλούμενοι λόγους υγείας.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι «από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, υπάρχει ένα μέρος που δεν έχουν εμβολιαστεί για λόγους υγείας, που λογικά θα εξαιρεθεί, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί αυτό το ποσοστό. Δηλαδή κάποιοι μπορεί να πάρουν βεβαίωση γιατρού ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Ένα μικρό ποσοστό δεν έχει εμβολιαστεί λόγω φόβου και το μεγάλο θέμα είναι οι εκ πεποιθήσεως αρνητές».

Τέλος, μίλησε και για το οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις τυχόν αναστολές εργασίας ή απολύσεις εργαζομένων που δεν εμβολιαστούν. «Δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν αποζημιώσεις. Έχουν κενά κρεβάτια για να τηρηθούν αν χρειαστεί οι κανόνες της καραντίνας, έχουν αυξημένα έξοδα για την αγορά των μέτρων προστασίας. Και βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε ελλείψεις προσωπικού, μας λείπουν 1.000 άτομα» κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή