ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή
Φωτογραφία αρχείου
InTime

Με ένα αυστηρό μήνυμα για όσους αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την  υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους υγειονομικούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τη λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο με εμβολιασμένους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την μετάλλαξη Δέλτα και τον δισταγμό μιας μερίδας πολιτών να εμβολιαστούν ως «δύο σκιές» που εμποδίζουν την γρήγορη και οριστική έξοδο από την υγειονομική κρίση και την πανδημία και χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ως «μέτρα που θα αποκαθιστούν την ομαλότητα στην καθημερινότητα».

«Όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό έπειτα από μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες και κορυφαίους υπουργούς, στις οποίες τέθηκαν επί τάπητος τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» και η πορεία των εμβολιασμών. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι νοσηλείες αυξάνονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθύνει ο ίδιος στους πολίτες προκειμένου να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα της εντατικοποίησης των εμβολιασμών και ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές πως δεν θα ξανακλείσει η χώρα και οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και την αντιμετώπιση τοπικών εξάρσεων.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και τη λειτουργία των κλειστών χώρων είναι υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει πλέον τη σκυτάλη στους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν στις 12.30 το μεσημέρι το πλέγμα των μέτρων που η κυβέρνηση φέρνει εμπροσθοβαρώς με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Καταρχάς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις κυρώσεις ή τις επιπτώσεις που θα έχει η μη συμμόρφωση με την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα έχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπει από τη μετάθεση σε μη – μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας όπως για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιλέχθηκε το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας λόγω του ευάλωτου χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα στατιστικά του εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Οπως διευκρινίζουν αρμόδιοι κύκλοι η αναστολή εργασίας ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών, επομένως δεν θα αμείβονται.

Αναφορικά με τους κλειστούς χώρους ο πρωθυπουργός μίλησε για αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μια διαβάθμιση. Δηλαδή το 85% στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου, θα είναι υψηλότερο για τις μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.

Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραματίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να κοιτούν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί τα λάθη κοστίζουν...