Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πρέπει να κοιτούν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί τα λάθη κοστίζουν...

Μέγαρο Μαξίμου
Μέγαρο Μαξίμου
Intime News

Τι έχει πάει όμως λάθος και ενώ πριν μερικους μήνες πανηγυρίζαμε πως το καλοκαίρι αυτό θα είναι τελείως διαφορετικό, αρχίζουμε και πάλι να κάνουμε μαύρα σενάρια;

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τη δημιουργία τείχους ανοσίας στον πληθυσμό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποτελούν ουσιαστικά μία προσπάθεια να πειστούν όσοι περισσότεροι πολίτες και να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως μάλιστα αυτοί των νεότερων ηλικιών και έρχονται να προστεθούν σε σειρά μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, όπως το υποχρεωτικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τα τεστς για τα ταξίδια ή το voucher των 150 ευρώ για τους νέους.

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου, όπως μαθαίνω, σκέφτονται και πάλι αν τελικά θα ισχύσει το μέτρο των αμιγών και των μεικτών χώρων, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη λειτουργία των κλειστών χώρων σε εστίαση, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες μόνο για εμβολιασμένους.

Σε μια γρήγορη έρευνα που έκανα πάντως κανείς δεν ήξερε, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, αν το μέτρο θα ισχύσει υποχρεωτικά και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση όσον αφορά τη μετάλλαξη της πανδημίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε δύσκολες στιγμές στα νοσοκομεία είναι ορατό, όπως ορατό είναι και το ενδεχόμενο να επιβληθούν, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας σε πρώτη φάση περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Τι έχει πάει όμως λάθος και ενώ πριν μερικους μήνες πανηγυρίζαμε πως αφήνουμε πίσω την κρίση και πως το καλοκαίρι αυτό θα είναι τελείως διαφορετικό, αρχίζουμε και πάλι να κάνουμε μαύρα σενάρια; Το σίγουρο είναι πως δεν είχε εκτιμηθεί ο κίνδυνος μιας νέας μετάλλαξης που μάλιστα σε αυτή τη φάση χτυπά και τις νεότερες ηλικίες. Αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα αλλά όπως φαίνεται και σε ευρωπαικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα γιατί δεν έχει πειστεί ακόμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πάει να εμβολιαστεί;

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο αρχικός επικοινωνιακός σχεδιασμός στόχευε στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που θα δημιουργούσαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Ετσι η καμπάνια που υιοθετήθηκε και έτρεξε τους προηγούμενους μήνες είχε αφήσει τελείως εκτός τους νεότερους. Κάτι που πλεόν αποδεικνύεται λάθος κίνηση. Γιατί ίσως είναι πλέον πολυ αργά να μεταπείσεις τους νέους.

Ακολούθησε μια γενική επίθεση κατά των... ανεύθυνων νέων οι οποίοι και γέμιζαν τις πλατείες με τα ... κορωνοπάρτι όπως τα ονομάσαμε. Οι ίδιοι νέοι τους οποίους και είχαμε πείσει πως και να κολλήσουν δεν θα νοσήσουν όταν προφανώς είδαν τον παππού και τη γιαγιά να εμβολιάζονται και απελευθερώθηκαν πλήρως. Χωρίς πλέον να έχουν και ... τύψεις.

Ακόμα και τότε όμως δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο. Μετά από κάθε πάρτυ στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη ακολουθούσε και μια... εισαγγελική έρευνα, χωρίς καμία ουσία.

Πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκαν και τα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση στα νησιά. Ο νέος θα έπρεπε είτε να εμβολιαστεί είτε να έχει κάνει τεστ για να μπει σε πλοίο. Αν το δει κάποιος σοβαρά βέβαια το θέμα και με δεδομένο ότι και να εμβολιαστεί κάποιος άμεσα το πιστοποιητικό θα το πάρει το νωρίτερο σε ενάμιση μήνα, καλό Σεπτέμβριο, εκτός αν κάνει το μονοδοσικό, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στη νεολαία να εμβολιαστεί. Κάνει ένα ράπιντ τεστ και καθάρισε.

Μαθαίνω πως στην κυβέρνηση επανασχεδιάζουν την επικοινωνιακή καμπάνια για τη νεολαία. Μαζί με μέτρα όπως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους δασκάλους και τους καθηγητές αλλά και η επαναφορά των σελφ τεστς στα σχολεία. Παράλληλα θα γίνει και μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στις ηλικές άνω των 15.

Τέλος πάντων και για να μην γκρινιάζω γιατί θα με μαλώσει και η γάτα καλό θα είναι στο Μαξίμου να κοιτούν και λίγο μπροστά και να μην τρέχουν τελευταία στιγμή γιατί αυτά τα πράγματα μέσα σε πανδημία κοστίζουν και υγειονομικά και οικονομικά, καμία φορά κοστίζουν και πολιτικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή