ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Επιτάχυνση εμβολιασμών ή 5ψηφιος αριθμός κρουσμάτων τον Αύγουστο

κορονοϊός κρούσματα εμβολιασμοί ειδικοί
ΙΝΤΙΜΕ

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πανδημίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο. 

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς, με τους ίδιους να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου για έκρηξη κρουσμάτων τον Αύγουστο, καλώντας τους πολίτες να επιταχύνουν τον εμβολιασμό τους.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πανδημίας, κάνοντας λόγο ακόμα και για πάνω από 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο.

Ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε ότι «βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται σε νοσηλείες. Αυτό συμβαίνει γιατί νοσούν νεότερα άτομα μιας και οι μεγαλύτεροι είναι εμβολιασμένοι ενώ επίσης και κάποιοι εμβολιασμένοι νοσούν πολύ ελαφρά. Για 4ο κύμα θα μιλάμε όταν η αύξηση των κρουσμάτων θα αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ».

Ανάφερε, ωστόσο, ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι μεγάλη και δεν είναι απίθανο μέχρι τον Αύγουστο να δούμε και 10.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Λινού: Εάν δεν πάρουμε μέτρα τα κρούσματα θα φτάσουν τις 10.000

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε και στις 5.000 ή και τις 10.000 εάν δεν πάρουμε μέτρα.

«Τα μέτρα είναι σημαντικά και θα βοηθήσουν, ίσως χρειάζονται και επιπλέον μέτρα και να κινητοποιηθούμε όλοι μας. Θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε όσους περισσοτέρους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, και αφετέρου να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύσουμε όσους είναι ανεμβολίαστους και κινδυνεύουν», τόνισε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Mega.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν δύο μέτωπα που πρέπει να δώσουμε πόλεμο. Από την μία το μέτωπο της πειθούς για να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι και από την άλλη το μέτωπο της ατομικής και συλλογικής προστασίας, ώστε να μη νοσήσουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα που επιχειρείται η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Λινού, θα πρέπει να γίνει επαναφορά των μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού.

«Προσωπικά πιστεύω ότι χρειάζεται πλήρης επαναφορά της χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους και τήρηση αποστάσεων και ίσως να επαναφέρουμε τη «φούσκα» των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχουμε, δηλαδή να μην είμαστε σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, να αποφύγουμε πάρα πολύ όλους τους κλειστούς χώρους. Από πλευρά πολιτείας, ίσως να επανέλθει σε ένα μεγάλο βαθμό η τηλεργασία, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ».

Παυλάκης: Ένας μπορεί να κολλήσει 100 σε κορωνοπάρτι

Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσουν τις 3.000 ακόμα και σήμερα εάν γίνει μεγάλος αριθμός μετρήσεων.

Ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η το ιικό φορτίο από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεγάλο από το αρχικό στέλεχος και αυτός είναι ο λόγος που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα.

Χαρακτηριστικά είπε ότι σε ένα κορονοπάρτι ένα άτομο μπορεί να κολλήσει εκατό ακόμα και σε εξωτερικό χώρο όταν είναι όλοι μαζί τόσο πατικωμένοι.

Προειδοποίησε ότι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό ακόμη και εμβολιασμένοι αλλά τα συμπτώματα θα είναι ήπια και πολύ – πολύ λιγότεροι κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ο μισός πληθυσμός είναι ακόμα “παρθένος”. Δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος, ούτε έχει μολυνθεί προηγουμένως», τόνισε ο κ. Παυλάκης. Εξήγησε ότι για παράδειγμα στην Αγγλία όπου αίρονται οι περιορισμοί, το 90% των Άγγλων έχουν εκτεθεί στον ιό είτε από νόσηση είτε από εμβόλιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη, τα μηνύματα και η «κόκκινη» γραμμή