ΕΛΛΑΔΑ

Παυλάκης στο Newsbomb.gr: Τα τοπικά lockdown είναι αναγκαία όπου υπάρχει σειρά κρουσμάτων

Παυλάκης μεταλλάξεις εμβολιασμοί lockdown
INTIME

«Μόνο με τοπικά lockdown και σοβαρά μέτρα περιορισμού αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη Δέλτα» τόνισε στο Newsbomb.gr ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μίλησε στο Newsbomb.gr για την αύξηση των κρουσμάτων, τις μεταλλάξεις και τους εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Παυλάκης απάντησε ότι «όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν, τόσο καλύτερα για όλους», προσθέτοντας ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου, ορίζοντας τον Δεκαπενταύγουστο ως μια επικίνδυνη περίοδο, και λόγω των πανηγυριών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς οι εν λόγω συνωστισμοί θα επιφέρουν νέα εκτόξευση στα κρούσματα.

Στην ερώτηση για το αν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του ECDC για πενταπλασιασμό κρουσμάτων τον Αύγουστο, ο γιατρός απάντησε «ναι, είναι πολύ πιθανό να δούμε πενταπλασιασμό, ιδιαίτερα αν συνεχίσουμε την απάθεια και αδράνεια που επικρατεί τώρα, ενώ τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε λίγες μέρες».

Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης επισήμανε ότι «κανένας δεν κάνει τίποτα για να ανακόψει το τσουνάμι που έρχεται», αναφερόμενος στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ καταθληπτικές».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε, απευθυνόμενος και στους εμβολιασμένους, ότι «και μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν», καλώντας τους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια δεν σταματούν την μόλυνση, αλλά τη νόσηση.

Ακόμη, ο κ. Παυλάκης επανέλαβε ότι «κάθε ημέρα που περνά είναι χαμένη για την σωστή αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα», υπογραμμίζοντας ότι η εξάπλωση της «μόνο με τοπικά lockdown και σοβαρά μέτρα περιορισμού αντιμετωπίζεται».

Διευκρίνισε δε ότι «τα τοπικά lockdown είναι αναγκαία όπου υπάρχει σειρά κρουσμάτων. Το «Δέλτα» δεν αστειεύεται. Όταν αρχίσει η μετάδοση, πρέπει όλα τα κρούσματα και οι επαφές τους να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα, μέχρι να σταματήσει η διασπορά!».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν αναμένουμε κι άλλες μεταλλάξεις με τη δυναμική της «Δέλτα», ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι «δεν τις αναμένουμε, είναι εδώ και πιθανόν να κλαίμε κι άλλα θύματα στο μέλλον από άλλες επιδημίες που θα ξεφύγουν και θα δημιουργήσουν προβλήματα. Ένα παράδειγμα είναι το στέλεχος «Λάμδα» που δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα στη Νότιο Αμερική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.691 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 14 θάνατοι σε 24 ώρες, 123 οι διασωληνωμένοι