ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» - Στοίχημα η αύξηση των εμβολιασμών

Κορονοϊός: Ανησυχία για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» - Στοίχημα η αύξηση των εμβολιασμών
AP IMAGES

Στην Κρήτη εντοπίζονται τα περισσότερα από τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, με τους ειδικούς να διαμηνύουν με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών. «Εργαστήριο της μετάλλαξης» χαρακτήρισε τους ανεμβολίαστους η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί και στη χώρα μας, έχει μεγαλύτερη παθολογικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, είπε, ότι η διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός.

«Η πρώτη απλή ανάγνωση δείχνει σαν να είναι λιγότερο παθογόνος, γιατί έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε νέους και πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Πρέπει όμως να γίνει πολύ πιο προσεκτική ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε, να συγκρίνουμε ηλικίες, άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο, με ίδια υποκείμενα νοσήματα, να δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν στο πρώτο επιδημικό κύμα, πώς στο δεύτερο, στο τρίτο κοκ. και να καταλάβουμε αν πραγματικά έχει μεταβληθεί η παθογονικότητα, η ικανότητα δηλαδή να σκοτώνει τον ξενιστή. Για παράδειγμα, δεδομένα που έρχονται από τον Καναδά δείχνουν ότι η παθογονικότητα έχει αυξηθεί. Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη», εξήγησε ο κ. Τσακρής.

Για την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» μίλησε νωρίτερα σήμερα και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε, η μετάλλαξη έχει ήδη επικρατήσει κατά 95% στην Κρήτη, όπου οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού έχουν τετραπλασιαστεί.

Τις προβλέψεις των ειδικών, για επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (19.07). Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από τους 865 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, ανιχνεύτηκαν 760 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων.

Από αυτά, τα 466 αφορούσαν τη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 61% και δείχνει την επικράτηση του εν λόγω στελέχους έναντι του αρχικού, αλλά και των υπόλοιπων που είχαν ανιχνευθεί κατά καιρούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως φαίνεται από τους πίνακες που δημοσιεύτηκαν, εντοπίζεται στην Κρήτη όπου η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίζεται σε ποσοστό 79,59% τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, από την αρχή της επιτήρησης, η μετάλλαξη Δέλτα είναι σε ποσοστό 22,62% με διαρκώς αυξανόμενη τάση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 856 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 17 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021 . Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 760 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν στο στέλεχος Delta, 200 αφορούν στο Alpha, 93 αφορούν στο Βeta και 1 αφορούν στο Gamma. Εκ των 69 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) (Πίνακας 3).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 22.656 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 19.323 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 2.572 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 761 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 19.323 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 75,60%, ακολουθούμενο από το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 11,15%, το Delta με ποσοστό 1,55% και το Beta με ποσοστό 0,71% (Πίνακας 4). Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9 μέχρι και την εβδομάδα 26, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 27-28.

Από τα 2.572 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.410 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 50,19% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 19,98% στο Delta, 16,49% στο Alpha, 6,80% στο Beta, 0,16% στο C.36 και 0,08% στο Gamma.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 171 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 109 αφορούν στο Alpha, 47 στο Delta, 5 στο Beta, 4 στο Β.1.1.318 (Variant E484K), 2 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Kappa, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623.

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

«Εργαστήριο των μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι»

Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να πείσει ακόμα άλλον έναν να εμβολιαστεί, ώστε αυτή η πανδημία να γίνει σύντομα παρελθόν, τόνισε στην αποψινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι το εργαστήριο των μεταλλάξεων δεν είναι οι εμβολιασμένοι αλλά οι ανεμβολίαστοι.

Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού - έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους - είπε ότι σ' αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να αρχίσουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας τα παιδιά 12 ως 15 ετών - τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά - η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, η κυρία Θοδωρίδου είπε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου. Όμως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.

Σε ακόμη μία ερώτηση που αφορούσε το ποσοστό των εμβολιασμένων οι οποίοι ασθενούν και νοσηλεύονται, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως είπε η ίδια πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς

Την Τρίτη 20 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους κατ'οίκον εμβολιασμούς, για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετάβασης σε εμβολιαστικά κέντρα.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ασθενών - πολιτών μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα:

- Άτομα με σοβαρή έκπτωση λειτουργικότητας και πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης

- Πολίτες που βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό

- Περιπτώσεις με βαριά ψυχική ή νευρολογική νόσο, π.χ. περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ

Όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν κατ'οίκον θα λαμβάνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχέιρησης «Ελευθερία».

Αυθημερόν ραντεβού για οποιοδήποτε εμβόλιο

Από αύριο, επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού ακόμα και αυθημερόν με οποιοδήποτε εμβόλιο, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι στιγμής σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 65.000 πολίτες και μέχρι το τέλος της ημέρας αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 9.780.000 εμβολιασμοί. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση αντιστοιχούν σε ποσοστό 52% του γενικού πληθυσμού και 61% επί του ενήλικου πληθυσμού, ενώ με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί ποσοστό 44% επί του γενικού πληθυσμού και 52% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.834 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 8 νεκροί σε 24 ώρες, στους 123 οι διασωληνωμένοι