ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τσακρής: Πιο παθογόνος ο ιός σε ανεμβολίαστους

Τσακρής κορονοϊός ανεμβολίαστοι
INTIME

Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ενώ έκανε λόγο για αύξηση των λοιμώξεων σε νεαρές ηλικίες. 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τόνισε ότι είναι «πιο παθογόνος ο κορονοϊός σε ανεμβολίαστους».

Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς, αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ενώ έκανε λόγο για αύξηση των λοιμώξεων σε νεαρές ηλικίες. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα, εκτίμησε ο καθηγητής.

Παράλληλα, εξήγησε ότι «μία μία οι χώρες μπαίνουν στο 4ο κύμα της πανδημίας και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το σημαντικό είναι το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας. Συγκριτικά με το 3ο κύμα είναι πολύ πιο καλά τα πράγματα.»

Τόνισε δε ότι με τον εμβολιασμό μπορεί να καμφθεί η κατάσταση, όμως το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να αναζωπυρωθεί το κύμα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Τσακρής είπε ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός. «Πρέπει να πάμε στη λογική της πειθούς.»

Επιπλέον, σημαντικό θέμα αποτελεί το πόσο πιο παθογόνος έχει γίνει ο ιός με τις μεταλλάξεις. Όπως είπε ο καθηγητής, «σημασία έχει να δούμε με καλά τυχαιοποιημένες μελέτες πόσο πιο παθογόνος είναι ο ιός έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Σίγουρα ξέρουμε ότι έχει γίνει πιο μεταδοτικός.»

Διευκρίνισε, δε, ότι τον κορονοϊό «δεν τον ενδιαφέρει να σταματήσει να προκαλεί σοβαρές βλάβες στον ξενιστή του, παραμένει παθογόνος και το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο αρχικό στέλεχος ή στις άλλες μεταλλάξεις».

Αύξηση λοιμώξεων σε νεαρές ηλικίες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο ιός θα είναι περισσότερο παθογόνος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, στους οποίους ενδέχεται να δούμε και σοβαρά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους νέους, ο Α. Τσακρής επεσήμανε ότι «βλέπουμε πια πολύ περισσότερες λοιμώξεις στις νεαρές ηλικίες. Κάποιες από αυτές θα είναι και σοβαρές, παραμένει όμως πολύ μεγαλύτερο το όφελος του εμβολιασμού από τον κίνδυνο για παρενέργειες.»

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι αυτές που μέχρι στιγμής μας είναι γνωστές, εμφανίστηκαν σε περιοχές όπου η μεταδοτικότητα ήταν πάρα πολύ αυξημένη. «Αυτό μπορεί να συμβεί και τοπικά, δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί».

«Ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα»

Επίσης, συνδέεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα σε νεαρές ηλικίες. Ο Α. Τσακρής τόνισε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα περιορίσει τη μεταδοτικότητα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός δεν είναι το παν και έχει μεγάλη σημασία και η σωστή χρήση της μάσκας.

Τέλος, σημείωσε ότι θα έχουμε την επιδημία μαζί μας και τους επόμενους μήνες. Εκτίμησε, όμως ότι τα επόμενα επιδημικά κύματα θα είναι πιο ήπια, αν δεν έχουμε κάποια σημαντική ανατροπή από τις μεταλλάξεις.

«Όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε πιο ήπιες λοιμώξεις, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα μετράμε τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, όπως γίνεται και με τη γρίπη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι αλλάζει πραγματικά η μετάλλαξη Δέλτα ως προς την πανδημία και την αντιμετώπισή της