ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Καμπανάκι» για μετάλλαξη «Δέλτα» - Προσοχή και στους ανεμβολίαστους

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Καμπανάκι» για μετάλλαξη «Δέλτα» - Προσοχή και στους ανεμβολίαστους
Intime News| Φωτογράφος ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον καθηγητή λόγω της μολυσματικότητας και της μεταδοτικότητας της ινδικής μετάλλαξης θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός

Για την μετάλλαξη «Δέλτα», το πόσο μεταδοτική είναι αλλά και πότε αναμένεται να κυριαρχήσει μίλησε το Newsbomb.gr ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Η μετάλλαξη "Δέλτα" έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανησυχεί εδώ και ενάμιση μήνα όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος τονίζοντας ότι αυτό το ινδικό στέλεχος μελετήθηκε αρκετά και βρέθηκε ότι υπάρχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που το κάνουν πολύ πιο μεταδοτικό. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον ίδιο καθώς «άλλαξε η πρωτεΐνη ακίδας –έγινε πιο λειτουργική- με αποτέλεσμα να προσκολλάται πιο εύκολα στον ανθρώπινο σώμα και να αποφεύγει και κάποια αντισώματα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν»

Στην συνέχεια ο κ Καπραβέλος ανέφερε ότι τα εμβόλια δεν την πιάνουν τόσο όσο τα υπόλοιπα στελέχη του κορονοϊού «επομένως θα κυριαρχήσει τη στιγμή που είναι πολύ πιο μεταδοτική και πιο μολυσματική». Τα εμβόλια καταστρέφουν τα υπόλοιπα στελέχη και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι τον Αύγουστο θα είναι το επικρατέστερο στέλεχος σε όλη την Ευρώπη, εξήγησε ο καθηγητής.

«Κατά τον μήνα Ιούλιο παρατηρείται μια σταθερά αυξητική τάση» σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, όμως αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ΜΕΘ. Όπως τόνισε ήδη παρατηρείται παρ΄όλα αυτά, μια μεγάλη αύξηση στους νοσηλευομένους σε απλές κλίνες covid, αλλά η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να πιάνει ακόμα στοιχεία 4ου κύματος κορονοϊού.

Παράλληλ,α τόνισε ότι βρίσκονται σε κίνδυνο –σε μεγαλύτερο- βαθμό οι ανεμβολίαστοι καθώς μιλάμε για ένα υπερμεταδοτικό στέλεχος του ιού, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να προσέξουν και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι». Μιλώντας με αριθμούς και με βάση τα περιστατικά του Παπανικολάου ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι στα 2.500 κρούσματα, το 60% αφορούν στελέχη της μετάλλαξης «Δέλτα», από αυτά που εξετάζονται, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία νοσηλευομένων πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 - Κωπηλασία: Χρυσό μετάλλιο ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ ανδρών