ΕΛΛΑΔΑ

Αμετακίνητη η ΠΝΟ

Αμετακίνητη η ΠΝΟ

«Τρικυμίες» φαίνεται πως έχει προκαλέσει η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που έχει δέσει από τις 06:00 το πρωί τα πλοία στα λιμάνια της χώρας.

Παραγωγοί της Κρήτης εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καθώς φοβούνται για τα ευπαθή προϊόντα. Μάλιστα, τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Ηρακλείου, από τους αγρότες, οι οποίοι ζητούν να δρομολογηθεί ένα πλοίο κάθε δύο-τρεις μέρες.

Για ομηρία των επιχειρήσεων από τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός.

Έκκληση να βρεθεί μια λύση προκειμένου να διασφαλιστεί η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων απηύθυνε προς την ΠΝΟ και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

«Δίκαιη η απεργία»

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας τόνισε πως «η απεργία της ΠΝΟ είναι μια δίκαιη και αναγκαία απεργία». Μάλιστα, υποστήριξε ότι ο αγώνας των ναυτικών θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τη συνδυασμένη επικοινωνιακή επίθεση κυβέρνησης και μέσων ενημέρωσης, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ανάγκες των παραγωγών ευπαθών προϊόντων.

Ανοιχτή σε διάλογο η Άννα Διαμαντοπούλου

Από την πλευρά της η υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε σήμερα πως είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ΠΝΟ, αλλά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων. Την ίδια ώρα ανέφερε ότι κάθε χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στα νησιά, στην εθνική οικονομία είναι χτύπημα στον άνεργο, στο συνταξιούχο και στον εργαζόμενο, «τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε και θα το κάνουμε οπωσδήποτε».

Σε αναμονή των εξελίξεων για τις απεργίες

Ομάδες ναυτεργατών περιφρουρούν από το πρωί την απεργία σε πολλά λιμάνια, ενώ στον Πειραιά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος, είπε ότι το κλειδί για λήξη της απεργίας είναι στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έως σήμερα δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά τους.

Στην απεργία της ΠΝΟ συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και στον Οίκο Ναύτου οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των κτιρίων.

Το πρωί η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων του Οίκου Ναύτου, ενώ ανάλογη συνάντηση έχει αυτή την ώρα και με τους εργαζόμενους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η κ. Διαμαντοπούλου.

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Επίσης αύριο -και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένο- αναμένεται να συνεδριάσουν τα σωματεία των πλοηγών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΠΝΟ. Σημειώνεται ότι η είσοδος και έξοδος στο λιμάνι των κρουαζιερόπλοιων αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν κοντέινερ ή καύσιμα γίνεται και με πλοηγικά σκάφη.