ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Τα μέτωπα κυκλώνουν τα χωριά - Ξημερώνει έβδομη μέρα κόλασης

Φωτιά στην Εύβοια (9/8)
Εφιάλτης στην Εύβοια
AP Photo

Φωτιά στην Εύβοια: Το ένα μετά το άλλο τα χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες με πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το πρωί της Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Σπίτια έχουν καεί στην περιφέρεια των χωριών αλλά οι πυρήνες τους παραμένουν αλώβητοι.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και συγκεκριμένα σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Γούβες με τους κατοίκους να δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους:

Μάχες και στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς

Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσε μάχη να κρατήσει τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Αρκετοί δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Στο φέρι μποτ πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι από το Πευκί

Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τις φλόγες.

Οι φλόγες ανάγκασαν τους κατοίκους από τις Γούβες και στο Πευκί να μεταφερθούν προς την παραλία, από όπου αποχώρησαν με φέρι μποτ.

Όσοι έμειναν πίσω για να δώσουν «μάχη» με τις πύρινες «γλώσσες» που έγλειφαν τις περιουσίες τους, αλλά και οι κατάκοιτοι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, διανυκτέρευσαν στο καράβι που βρίσκεται στην παραλία και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποπλεύσει.

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr, δεκάδες από τους κατοίκους του χωριού προσπαθούν να πάρουν μία ανάσα και να ξεκουραστούν έστω και κάποιες ώρες, ευχόμενοι ότι ο εφιάλτης τους θα τελειώσει σήμερα το πρωί, όταν τα εναέρια μέσα ξεκινήσουν τις ρίψεις.

Τη νύχτα διανυκτέρευσαν σε αυτοσχέδια κρεβάτια και πλαστικές καρέκλες μέσα στο φέρι μποτ, που αποτελεί τη σανίδα σωτηρία τους αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Καλαφάτης κατέγραψαν συγκλονιστικές εικόνες, με Λιμενικούς και Αστυνομικούς να μεταφέρουν με τα χέρια τους κατάκοιτους κατοίκους μέσα στο καράβι.

Κάηκαν σπίτια σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα

Στις Γούβες, τη Γερακίου και την Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Μπορεί ένα μέρος του μετώπου να το σταμάτησαν στον περιφερειακό δρόμο του οικισμού, το υπόλοιπο όμως συνεχίζει την καταστροφική πορεία και κινείται προς Ασμήνι.

Εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις οργανώνουν εκεί τη μάχη τους, για να μην εισέλθει η φωτιά στον οικιστικό ιστό, αλλά να τη συγκρατήσουν έξω από το χωριό.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Αγώνας να σωθεί η Ιστιαία

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή. Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους.

Ελληνικά: Έσωσαν τα σπίτια οι εθελοντές

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής το μέτωπο της φωτιάς περικύκλωσε το χωριό Ελληνικά στην Βόρεια Εύβοια, απειλώντας τα σπίτια.

Κάτοικοι και εθελοντικές ομάδες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν και να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα. Ως εκ θαύματος τα κατάφεραν, με τον πύρινο κλοιό να παραμένει στα όρια με τη δασική έκταση.

Στέλνει ειδικά οχήματα στις προσπάθειες κατάσβεσης η Περιφέρεια Αττικής

«Είμαστε αλληλέγγυοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και στους συμπολίτες μας κατοίκους της Ευβοίας που δοκιμάζονται σκληρά από τον πύρινο εφιάλτη» τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ο ίδιος ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ομολόγου του Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανού, απέστειλε 7 μεγάλες υδροφόρες και 2 μικρά πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η αποστολή τους, έχει ξεκινήσει και σύντομα θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κρίνεται αναγκαίο στις φλεγόμενες περιοχές της Εύβοιας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Ο δρόμος της φωτιάς - Το χρονικό μιας ιστορικής καταστροφής που «μαύρισε» τις ψυχές μας