ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Πού οφείλεται η έξαρση που έφερε το lockdown στο Ηράκλειο

κορονοϊός τεστ
INTIME

Ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους απέδωσε την κατάσταση στο Ηράκλειο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Στην ευρεία κινητικότητα που προκύπτει λόγω της περιόδου απέδωσε την έξαρση του κορονοϊού που οδήγησε στην επιβολή νέου lockdown στο Ηράκλειο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης, αυτό δεν σημαίνει ότι «το φέρνουν οι τουρίστες», μα πως η αυξημένη γενικότερη κινητικότητα λόγω του τουρισμού, της λειτουργίας των κέντρων εστίασης κλπ, είναι και η αιτία της διασποράς. «Η Κρήτη γενικότερα έχει πολλούς επισκέπτες, με τον πληθυσμό να γίνεται τετραπλάσιος λόγω επισκεπτών/τουριστών… όλοι αυτοί έχουν μια κινητικότητα, προδιαθέτοντας σε μεγάλη διασπορά» σημείωσε σχετικά.

Αναφερόμενος σε άλλους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο, πρόσθεσε πως η Κρήτη δεν χτυπήθηκε ποτέ από μεγάλα κύματα κορονοϊού, «οπότε η φυσική ανοσία είναι σχεδόν μηδενική, όχι πχ σαν τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα ή την Αθήνα, όπου νόσησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Όσον αφορά στα επίπεδα εμβολιασμού, σχολίασε πως το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιασμένων – 4%-5% πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας- κάτι που έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στην διασπορά: «Μαζί με το χαμηλό επίπεδο φυσικής ανοσίας, είναι ένας παράγοντας που έχει συμβάλει στη διασπορά» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η κύρια αιτία είναι η κινητικότητα λόγω εποχής- με τον υψηλό εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό: «Οι τουρίστες που έρχονται δεν πάσχουν, πάσχουν οι τουρίστες που φεύγουν» δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας πως γενικότερα οι περιοχές με μεγάλη κινητικότητα λόγω τουρισμού αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, ακόμα και αν έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. «Τα κρούσματα ως ένα βαθμό οφείλονται στον ενεργό επιδημιολογικά πληθυσμό, που είναι 4-10 φορές μεγαλύτερος από τον μόνιμο» εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε πως τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα» και χρειάζεται πολλή προσοχή στην Κρήτη. Παράλληλα, αν και εξέφρασε την ελπίδα πως οι συγκεκριμένες υψηλές τιμές ήταν εξαίρεση/ κορύφωση, προέβλεψε πως «ο Δεκαπενταύγουστος, που δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω κινητικότητας, δεν προδιαθέτει για κάτι τέτοιο».

Lockdown στο Ηράκλειο

Ύστερα από εισήγηση των ειδικών, σε lockdown τέθηκε το Ηράκλειο: Όπως ανακοινώθηκε, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, η κυβέρνηση προχώρησε «στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, η οποία και μεταφέρεται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου».

Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη, 11 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί ισχύουν τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρωχημένο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, η συγγνώμη και τα ερωτήματα για την πρόληψη

Ρoή Ειδήσεων