ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές - Εύβοια: Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής - Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους

Φωτιά Εύβοια κάτοικοι
ΙΝΤΙΜΕ/Γιάννης Λιάκος

Φωτιές - Όλες οι ειδήσεις: Η καμένη έκταση στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 507.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 700.000. 

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από τη Βόρεια Εύβοια καθώς η φωτιά που έκαιγε επί 9 ημέρες την περιοχή άφησε πίσω της την απόλυτη καταστροφή. Μάλιστα, η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Managment Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε χθες, Τετάρτη, μία εικόνα από το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στην Εύβοια.

Σύμφωνα με αυτή, η καμένη έκταση στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 507.000 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει και τα 700.000. Τα παραπάνω νούμερα καθιστούν τις φωτιές στη Βόρεια Εύβοια τη χειρότερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μόνο μία πυρκαγιά.

copernicus Εύβοια φωτιά
Η καμένη έκταση στη Βόρεια Εύβοια ξεπερνά τα 507.000 στρέμματα.Copernicus/Emergency Managment Service - Mapping

Σημειώνεται ότι και το meteo έδωσε στη δημοσιότητα εικόνα από τον ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δορυφόρο Sentinel-2 που κατέγραψε τις καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια το μεσημέρι της Κυριακής 08/08 και της Τετάρτης 11/08. Με βάση τις εικόνες αυτές και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 08/08 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/08 510.000 στρέμματα.

Στην πρώτη εικόνα παρουσιάζονται με καφέ αποχρώσεις οι καμένες περιοχές και τα κυριότερα ενεργά μέτωπα το μεσημέρι της Κυριακής 08/08, με το μέτωπο κοντά στο Αρτεμίσιο να ξεχωρίζει.

meteo Εύβοια φωτιά καταστροφή
Oι καμένες εκτάσεις την Κυριακή 08/08 ήταν περίπου 460.000 στρέμματα ενώ την Τετάρτη 11/08 510.000 στρέμματα.meteo.gr

Στην δεύτερη εικόνα παρουσιάζονται οι καμένες εκτάσεις το μεσημέρι της Τετάρτης 11/08 ενώ σημειώνονται και οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.

meteo Εύβοια φωτιά
Οι περιοχές που κάηκαν στο διάστημα των τελευταίων 3 ημερών.meteo.gr

Β. Εύβοια: Οι κάτοικοι γύρισαν πίσω στα χωριά και μετρούν τις πληγές τους

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια. Οι κάτοικοι κατάφεραν να επιστρέψουν μετά από 9 μέρες, καθώς δεν υπήρχαν ενεργά πύρινα μέτωπα, αντικρίζοντας, ωστόσο, αποκαρδιωτικές εικόνες.

Οι πρώτες καταγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ κάτοικος της Κοκκινομηλιάς δήλωσε στο MEGA «Περάσαμε πολύ δύσκολα, εφιαλτικά. Το σπίτι σώθηκε από μόνο του, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Φύγαμε νύχτα. Η φωτιά έκαψε κάποια σπίτια. 20 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Γυρίσαμε πίσω για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε, δεν νομίζω ότι θα συνέλθουμε ποτέ».

Καλύτερη η εικόνα στο πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, εξήγησε ότι αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το πύρινο μέτωπο της Γορτυνίας.

«Είναι καλύτερη η εικόνα σήμερα. Χθες είχαμε δύο αναζωπυρώσεις. Τη μία στο Νεοχώρι και στο Καλλιάνι. Αντιμετωπίστηκαν. Είμαι αισιόδοξος συγκρατημένα. Έγινε μεγάλη επιχείρηση εχθές με εναέρια μέσα και μεγάλη δύναμη. Οι πυροσβέστες στην περιοχή είναι περισσότεροι από 300 με 60 οχήματα. Ελπίζω ότι σήμερα θα μιλάμε για μια καλή μέρα αν συνδράμουν και οι καιρικές συνθήκες», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

«Από προχθές συγκροτήσαμε τις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών ώστε να γίνουν άμεσα. Έχουμε σπίτια που έχουν καεί στη Γορτυνία, κατά την προσωπική μου εκτίμηση θα υπερβαίνουν τα δέκα. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε κτηνοτρόφους, έχουν καταστραφεί οι βοσκότοποι. Έχουμε προμηθευτεί ήδη ζωοτροφές για να στείλουμε εκεί. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις καταστροφές. Ακόμα, προετοιμαζόμαστε για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι κάτι που είναι από τα πρώτα που έχουμε στο νου μας να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

«Στην περιοχή επιχείρησαν εχθές πολλά εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγάλων αεροπλάνων από τη Ρωσία, αλλά και ελικόπτερα. Ήταν ένα δύσβατο μέτωπο με πολύ βλάστηση, και είχε και πολλούς οικισμούς. Υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις και κατά τόπους εστίες», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Εύβοια: Η μικρή Βαλεντίνα σταμάτησε να κλαίει – Η φωτογραφία που έγινε viral