ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Επιχείρηση Δεκαπενταύγουστος» από τις Αρχές - Αυστηροί έλεγχοι από μπαρ μέχρι εκκλησίες

Κορονοϊός: «Επιχείρηση Δεκαπενταύγουστος» από τις Αρχές - Αυστηροί έλεγχοι από μπαρ μέχρι εκκλησίες

Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού -ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές- φαίνεται να «σκιαγραφούν», ένα δύσκολο φθινόπωρο σε πρώτη φάση, ακόμα και χειμώνα εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, που οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη «Δέλτα» όσο και στο μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων και το οποίο μετά την «έκρηξη» των νέων κρουσμάτων έχει επιδείξει σημάδια σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού -ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές- φαίνεται να «σκιαγραφούν», ένα δύσκολο φθινόπωρο σε πρώτη φάση, ακόμα και χειμώνα εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν. Για τον λόγο αυτό σε εφαρμογή τίθεται η εντατικοποίηση των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων για το υπόλοιπο του Αυγούστου.

Το σχέδιο για την τήρηση των μέτρων προστασίας ανάσχεσης της πανδημίας από τις Αρχές -συγκεκριμένα από την Αστυνομία και Λιμενικκό- περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους σε μπαρ, εκκλησίες (λόγω Δεκαπενταύγουστου), λιμάνια, ακόμα και σε σοκάκια που παρατηρείται συνωστισμός.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε αρχικό στάδιο, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια διπλή ζώνη ελέγχου στα λιμάνια, όπου στον «πυρήνα» τον ρόλο των ελέγχων αναλαμβάνει το Λιμενικό ενώ η αστυνομία σε δεύτερο βαθμό θα ελέγχει επίσης για την ύπαρξη αρνητικών PCR test ή βεβαίωσης νόσησης, πιστοποιητικών πλήρους εμβολιασμού, ή αρνητικών self test που διενεργήθηκαν 24 ώρες πριν.

Παράλληλα, θα υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία για τον έλεγχο χρήσης μάσκας και κατοχής πιστοποιητικών εμβολιασμού και PCR τεστ στο προσωπικό καθώς και για τη μη ύπαρξη όρθιων πελατών αλλά και την τήρηση αποστάσεων θα υπάρχει στα μπαρ, ενώ επαναλαμβανόμενες θα είναι και οι περιπολίες στα σοκάκια για την αποτροπή όρθιων και συνωστισμού έξω από τα μπαρ.

Ταυτόχρονα, κάμερες και drones θα ελέγχουν για κορωνοπάρτι ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μυστικούς αστυνομικούς σε βίλες αλλά και γιότ. «Σκανάρισμα» θα γίνεται και στα σόσιαλ μίντια για τυχόν προσκλήσεις σε πάρτυ, μέσα από αυτά.

Διακριτική επιτήρηση θα υπάρχει και έξω από μοναστήρια και εκκλησίες εν όψει και του Δεκαπενταύγουστου με την τήρηση της αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά στους ναούς.

Με βάση το παραπάνω επιτήρηση θα υπάρχει και για την τήρηση της αναστολής σε Λιτανείες και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Γενικότερα, η αστυνομική δύναμη έχει αυξηθεί κατά 20 με 30% από αποσπάσεις και δόκιμους οι οποίοι και θα αναλάβουν την προαναφερθείσα επίβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η επιστροφή εκδρομέων και τουριστών θα γίνεται με την επίδειξη self- test, «γρίφος» αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος των διακοπών, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της εσωτερικής αναδιάταξης δυνάμεων