ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο στη Μήλο: Τι είπαν στις καταθέσεις τους πλοίαρχος και μηχανικός – Τα σενάρια που εξετάζονται

Ναυάγιο στη Μήλο: Τι είπαν στις καταθέσεις τους πλοίαρχος και μηχανικός – Τα σενάρια που εξετάζονται

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Λιμενικού για τα αίτια του ναυαγίου της θαλαμηγού με 18 επιβαίνοντες ανοιχτά της Μήλου

Οι λιμενικοί έχουν πάρει καταθέσεις από τα εφτά μέλη του πληρώματος και τους 11 επιβάτες και έχουν μία πρώτη εικόνα για όλα όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι καταθέσεις του πλοιάρχου και του α’ μηχανικού ταυτίζονται.

«Είχαμε περάσει τη Φαλκονέρα όταν ξαφνικά αισθανθήκαμε έναν πολύ δυνατό κραδασμο. Ο α’ μηχανικός κατέβηκε αμέσως στο μηχανοστάσιο για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Μου είπε ότι υπάρχει εισροή υδάτων από παντού. Καταλάβαμε ότι το σκάφος θα βυθιστεί και αμέσως σημάναμε συναγερμό για να σώσουμε τον κόσμο», κατέθεσε ο πλοίαρχος.

Από την πλευρά του ο α’ μηχανικός, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είδε την κατάσταση στο μηχανοστάσιο και αντιλήφθηκε ότι το σκάφος βουλιάζει, κατέθεσε: «Κατέβηκα γρήγορα κάτω και είδα ότι υπήρχε εισροή υδάτων από πολλά και διαφορετικά σημεία. Μεγάλες ποσότητες νερού έμπαιναν στο σκάφος. Δε μπορούσα να το σταματήσω. Δεν υπήρχε χρόνος. Κατάλαβα ότι πηγαίνουμε για βύθιση. Ανέβηκα γρήγορα στο κατάστρωμα, ενημέρωσα τον πλοίαρχο και ειδοποίησα τους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια».

Η πιθανότερη εκδοχή (αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα) είναι να αποκολλήθηκε μέρος από το κύτος του σκάφους, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά η θαλαμηγός να αρχίσει να βυθίζεται.

Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι δεν προκύπτει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- από την έρευνα ότι το σκάφος προσέκρουσε οπουδήποτε, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε εισροή υδάτων από ένα σημείο.

Ο καπετάνιος του Sea Jet 2 Μιχάλης Μακρής είναι ο πρώτος άνθρωπος που μαζί με το πλήρωμά του έφτασε στο σημείο της βύθισης για να σώσει τους ναυαγούς. Η τιτάνια προσπάθεια του ίδιου και των συνεργατών του ήταν καθοριστική για την αίσια έκβαση του ναυαγίου. Το Sea Jet 2 ήταν αυτό που μετέφερε τους ναυαγούς στη στεριά.

Ο Μιχάλης Μακρής μίλησε στο Newsbomb.gr για τη διάσωση: «Όταν έφτασα στο σημείο η θαλαμηγός είχε σχεδόν βυθιστεί. Μόνο την πλώρη μπόρεσα να δω ένα μέτρο πάνω από το νερό. Εγώ είδα τον κόσμο στη θάλασσα και πάνω σε μία λέμβο. Η συνεργασία με τους ανθρώπους ήταν άψογη. Ό,τι τους έλεγα το έκαναν. Το να είσαι μέσα στη θάλασσα για μία ώρα, δεν ξέρω πόσο περίμεναν οι άνθρωποι, το να είσαι μέσα στη θάλασσα και να περιμένεις φορώντας απλά ένα σωσίβιο ή να κρέμεσαι από ένα ξύλο καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι. Έβλεπα το φόβο στα μάτια τους. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντέξει στη θάλασσα μόνο λίγες ώρες. Μετά παθαίνεις υποθερμία. Ωστόσο, το καλό στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή είναι ότι έχει πολλά παραπλέοντα πλοία και έτσι είναι δύσκολο να μείνει κάποιος ναυαγός αβοήθητος. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πιο δύσκολη διότι υπήρχε δυνατός αέρας και κύματα. Όταν φτάσαμε στη στεριά και κατέβηκα να δω τους ανθρώπους διαπίστωσα ότι όλοι είναι καλά».

Υπενθυμίζεται ότι η θαλαμηγός 28 μέτρων βυθίστηκε περίπου 16 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μήλου. Ο προορισμός της ήταν οι Σπέτσες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξοδος Δεκαπενταύγουστου: Φεύγουν κι οι τελευταίοι! Μέτρα για τις μετακινήσεις αλλά και τον κορονοϊό