ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Στα 10χλμ. το μέτωπο - Εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο - Ξεκίνησαν ρίψεις νερού

Βίλια πυρκαγιά
Παίρνει διαστάσεις το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική.
Ευδοκία Μύτιλη

Φωτιά - Όλες οι ειδήσεις: Μάχη με τις φλόγες έδωσαν για μία ακόμη καλοκαιρινή νύχτα οι πυροσβέστες προσπαθώντας να ελέγξουν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στα Βίλια και είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις ανησυχεί του πυροσβέστες καθώς βρίσκεται σε περιοχή δύσβατη και είναι δύσκολο να πλησιάσουν. Βοήθεια στο ήδη δύσκολο έργο της κατάσβεσης αναμένεται να δώσουν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λεύτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης για άλλους τέσσερις οικισμούς τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι και ανησυχούν για το δάσος, που έχει καταστραφεί, αλλά και το χωριό ενώ όλο το βράδυ ήταν σε ετοιμότητα να το εκκενώσουν σε περίπτωση που χρειαζόταν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική στην φωτιά στα Βίλια επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούν από το πρώτο φως της ημέρας 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200 ενώ ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων με τον Στρατό να διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Δείτε φωτογραφίες από τη μάχη που δόθηκε το βράδυ στα Βίλια:

Επιπλέον, στα Βίλια βρίσκονται πολλά υδροφόρα από Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και οχήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Εκκένωση ακόμη τεσσάρων οικισμών με μήνυμα από το 112

Νέο μήνυμα από το 112 λόγω της φωτιάς στα Βίλια εστάλη λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα καθώς το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα με τη μάχη των πυροσβεστών να είναι συνεχής και την ελπίδα να είναι πλέον στα εναέρια μέσα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ το μήνυμα του 112 αφορούσε τους οικισμούς Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα με εντολή εκκένωσης προς τη Μάνδρα.

Παράλληλα οι αρχές προχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στην εκκένωση του οίκου ευγηρίας, Παναγία Φανερωμένη, με τους ενοίκους του που είναι καλά στην υγεία τους να μετακινούνται προς τη Νέα Πέραμο.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, έχει μεγαλώσει πολύ το μέτωπο, είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση αν δεν περιορίσουν τη φωτιά τα εναέρια το μέτωπο θα έχουν πρόβλημα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Όλο το βράδυ η Κερατέα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Σκληρή ήταν η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών, οι οποίοι είχαν κάνει ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου να οριοθετήσουν τη φωτιά, ωστόσο κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι άνδρας του Δήμου είδε με τα μάτια του τον εμπρηστή. Συγκεκριμένα, είδε έναν άνδρα με λευκό αυτοκίνητο να βάζει κάτι σε κάδο σκουπιδιών, ο οποίος μέσα σε 10 λεπτά λαμπάδιασε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές στην Αττική: Δείτε LIVE εικόνα από δορυφόρο – Μεγάλη «μάχη» στα Βίλια, βελτίωση στην Κερατέα