ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Αττική: Δείτε LIVE εικόνα από δορυφόρο – Μεγάλη «μάχη» στα Βίλια, βελτίωση στην Κερατέα

Φωτιά στα Βίλια
Δύσκολη νύχτα για τα Βίλια
Ευδοκία Μύτιλη Newsbomb.gr

Φωτιά – Όλες οι ειδήσεις: Τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο στα Βίλια έτσι ώστε να σωθούν οικισμοί και να μην περάσει η πυρκαγιά προς το Πόρτο Γερμενό. Κοντά στην οριοθέτηση στη Λαυρεωτική, με το μυαλό στο να μην κινδυνεύσει ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου. Δείτε LIVE εικόνα των μετώπων από δορυφόρο.

Με 96 ενεργά μέτωπα τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη διάρκεια της Δευτέρας (16.08), όπως ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε με αναφορά στο πρόβλημα υγείας του Νίκου Χαρδαλιά, τονίζοντας πως θα καταφέρει να βγει νικητής και από αυτή τη μάχη, αναλύοντας στη συνέχεια την κατάσταση με τις φωτιές στην Αττική όπου έχει πέσει όλο το βάρος από το μεσημέρι.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάσταση στη Λαυρεωτική είναι βελτιωμένη, καθώς γίνονται προσπάθειες να οριοθετηθεί το μέτωπο και να κρατηθεί μακριά από τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Το μέτωπο της φωτιάς στη ΛαυρεωτικήZoom Earth

Το πρόβλημα εστιάζεται, ωστόσο, στο μέτωπο που έχει ξεσπάσει από τις 13:15 στα Βίλια, όπου έχουν κινδυνεύσει και οικισμοί. Ο τελευταίος από αυτούς που εκκενώθηκε ήταν η Βενίζα ενώ στόχος των δυνάμεων που επιχειρούν είναι να μην περάσει η πύρινη λαίλαπα στη δασική έκταση που καταλήγει στο Πόρτο Γερμενό, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το μέτωπο θα είναι ανεξέλεγκτο.

Το μέτωπο της φωτιάς στα ΒίλιαZoom Earth

Δείτε LIVE την πορεία των πύρινων μετώπων από δορυφόρο

Η ανησυχία, ωστόσο, των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή είναι έκδηλη καθώς η φωτιά έχει λάβει διαστάσεις. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πορεία των μετώπων. Στις παρυφές του όρους Πατέρας είναι το ένα μεγάλο μέτωπο, ενώ το άλλο καίει νότια των Βιλίων.

Η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη, είναι στα Βίλια και οι εικόνες που καταγράφει από το σημείο, είναι πραγματικά ανησυχητικές για την εξέλιξη του μετώπου στη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Οι δυνάμεις που επιχείρησαν στα μέτωπα

Σε ενημέρωση που είχε το Newsbomb.gr από την Πυροσβεστική, τονίζεται ότι τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν και στην περιοχή επιχειρούν πλέον εννέα ελικόπτερα και οκτώ αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες αλλά και τον χρόνο καθώς τα πτητικά μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού με την δύση του ηλίου. Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων (4) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στην περιοχή όπου καίει η φωτιά υπάρχουν πολλές κορυφές χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Κύριος στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην κατευθυνθεί προς τον οικισμό Βίλια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι το Όρος Πατέρα.

Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ έγιναν έγκαιρα προληπτικές εκκενώσεις. Συγκεκριμένα το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης για τους οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι, ενώ ακολούθησαν Αγία Παρασκευή, Μικρό Βαθυχώρι αλλά και το Κρύο Πηγάδι.

Η κυκλοφορία διακόπηκε:

  • Στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο
  • και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η φωτιά καίει σε πυκνή δασική βλάστηση και γίνονται αγωνιώδης προσπάθειες να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς. Επίσης δήλωσε ότι: «ελπίζουμε να οριοθετηθεί η φωτιά προτού νυχτώσει».

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος.

Η εικόνα στην Κερατέα

Την ίδια ώρα, καλύτερη ήταν η εικόνα της φωτιάς στην Κερατέα, για την οποία ετκιμήθηκε ότι μέχρι το βράδυ θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όπως φαίνεται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι πολύ κοντά στην οριοθέτηση της φωτιάς.

Στο σημείο επιχείρησαν και επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 Α/Φ και 11 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Δείτε τα αποκλειστικά video του Newsbomb.gr από τη μεγάλη πυρκαγιά της Κερατέας:

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Μαρκάτι προς Λαύριο, ενώ στις 12:25 δόθηκε εντολή και για την εκκένωση του οικισμού Συντερίνα προς Ανάβυσσο.

Λίγα λεπτά αργότερα εκκενώθηκε και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου προς Λαύριο και ο οικισμός Δημουλάκι.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, μετέβηστην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς καθώς όπως κατήγγειλε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό επικαλούμενος τη μαρτυρία οδηγού του δήμου που είδε ένα λευκού χρώματος ΙΧ ο επιβάτης του οποίου προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά.

Οι δημοσιογράφοι του Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη και Κώστας Τσιτούνας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα τόσο στην Κερατέα, όσο και στα Βίλια και κατέγραψαν καρέ καρέ τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά Βίλια: Μάχη για να μην φτάσει σε οικισμούς - Στο Όρος Πατέρα έφτασαν οι φλόγες