ΕΛΛΑΔΑ

Βίλια: Τεράστιο μέτωπο φωτιάς στο Παλαιοχώρι - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Βίλια: Τεράστιο μέτωπο φωτιάς στο Παλαιοχώρι - Επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Καλύτερη φαίνεται πώς είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στο πύρινο μέτωπο στα Βίλια. Το πρόβλημα με τη φωτιά βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Θέα. Είναι δύο από τους οικισμούς που χθες έλαβαν το μήνυμα για εκκένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα πρώτα εναέρια μέσα έχουν ήδη ξεκινήσει και επιχειρούν. Πρόκειται για δύο ελικόπτερα. Η φωτιά έκαιγε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και πλέον έχει κατέβει χαμηλά και απέχει περίπου 200-300 μέτρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Προφήτης Ηλίας διατρέχει μεγάλο κίνδυνο καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη απόσταση καθώς όλη η κορυφογραμμή του βουνού φλέγεται.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη με το θετικό να είναι πως λόγω των ανέμων και των εναερίων μέσων χθες, η φωτιά απομακρύνθηκε από τον οικισμό στα Βίλια και βρίσκεται στη κορυφογραμμή των βουνών.

H πυρκαγιά απειλεί τώρα Παλαιοχώρι και Θέα, πευκόφυτες περιοχές με αρκετά σπίτια μέσα στα πεύκα.

Στον δρόμο που πηγαίνει προς τον οικισμό Θέα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πυροσβεστικά οχήματα τα οποία όμως δεν μπορούν να ανέβουν στο βουνό και να επιχειρήσουν διότι είναι δύσβατη περιοχή και περιμένουν η φωτιά να κατέβει χαμηλότερα με την μόνη ελπίδα να είναι τα εναέρια μέσα που θα σηκωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν απλωθεί σε σημεία που υπάρχουν οικισμοί.

Στο σημείο επιχειρούσαν όλη τη νύχτα και παραμένουν 370 πυροσβέστες, 130 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσουν να επιχειρούν ξανά και τα εναέρια μέσα.

Πατούλης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στην Αττική, σημειώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση μία φωτιά προς τα Βίλια».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δνε υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα». Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα δασαρχεία που είναι υπεύθυνα να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες αυτή τη στιγμή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου βρίσκονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Υπήρξαν εντοπισμοί στο παρελθόν ανθρώπων που έκαναν εμπρησμό», είπε ο κ. Πατούλης, αναφερόμενος στις φωτιές στην Βαρυμπόμπη και το Πεδίον του Άρεως, όπου έγινε σύλληψη για εμπρησμό. «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και το ανακριτικό του πυροσβεστικού σώματος, και του αστυνομικού και του Αρείου Πάγου θα πρέπει να δέσουν όλο το παζλ, εάν δηλαδή όλα αυτά έχουν σχέση μεταξύ τους ή αν ήταν μεμονωμένα. Οι περιβαλλοντικές καταστροφές που έγιναν στην Αττική ήταν μεγάλες».

Με 11 εναέρια μέσα η κατάσβεση στα Βίλια - Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Κερατέα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιά στα Βίλια, η οποία κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

-Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 16 Αυγούστου 2021, στην Λαυρεωτική, είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 1 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

-Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων στις 16 Αυγούστου 2021 είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο

50 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 19:00 της Δευτέρας μέχρι τις 19:00 της Τρίτης, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στο μεταξύ, παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση εμβολίου το Φθινόπωρο: Για ποιους «κλείδωσε» - Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση