ΥΓΕΙΑ

Τρίτη δόση εμβολίου το Φθινόπωρο: Για ποιους «κλείδωσε» - Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση

Το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»
Το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας»
INTIME

Το αργότερο μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη, ενισχυτική δόση, του εμβολίου κατά του κορονοϊού για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ποιοι θα χρειαστεί να επαναλάβουν τον εμβολιασμό, πόσες μέρες πρέπει να έχουν μεσολαβήσει από τη δεύτερη δόση. 

«Πράσινο φως» για ακόμα μία δόση εμβολίου, σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δόθηκκε στην τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η τρίτη δόση θα αφορά άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή, ενώ στο τραπέζι για ενδεχόμενη χορήγηση τρίτης δόσης βρίσκονται και οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί.

Συγκεκριμένα, η τρίτη δόση - με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- αφορά ασθενείς που:

  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού
  • Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς
  • Άτομα με HIV

Όπως έχει φανεί, το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσουν καλή ανοσοαπόκριση, με αυτή να αγγίζει το 35%. Με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85%, όπως δηλαδή και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα, το αργότερο μέσα στο Φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό»

Κατά την επίσημη ενημέρωση της Δευτέρας 16 Αυγούστου, για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στο ποιοι και γιατί μπορεί να χρειαστούν τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.

«Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού», είπε, ενώ εξήγησε για ποιες κατηγορίες συστήνεται από το CDC ενισχυτική δόση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μελέτες ερευνητών στηην Ελλάδα, που έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες μεταμοσχευμένων, με νεοπλασίες, αιμοκαθαιρόμενους και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών και, όπως είπε, σύμφωνα με τα δεδομένα φαίνεται ότι μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο αντισωμάτων.

Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατεσταλμένοι, λόγω νόσου ή θεραπείας. Το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό συμβαίνει στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, για τους οποίους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τους υγείες είναι περίπου η μισή, πάνω από 90% για τους υγιείς, γύρω στο 56% για αυτήν την ειδική κατηγορία πληθυσμού, καθώς και τα άτομα με ανοσιακή μειωμένη απόκριση λόγω ηλικίας και τα άτομα που πρέπει να προστατευθούν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό, όπως οι υγειονομικοί.

Οπως είπε στη συνέχεια, το CDC ανακοίνωσε τις ομάδες που συστήνεται η χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA και αυτές είναι: Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, άτομα με HIV λοίμωξη και άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Ακόμη, εξήγησε ότι στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. «Αυτό το σχήμα έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία. Η εξέλιξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα πραγματοποιείται με βάση την συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ερευνών που συνεχίζονται», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε επίσης, ότι ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση των εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ, είπε, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

ΗΠΑ: Τρίτη δόση 8 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό θα συστήσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να συστήσει στους περισσότερους Αμερικανούς να λάβουν τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου για την COVID-19 οκτώ μήνες αφού ολοκληρώσουν τον αρχικό εμβολιασμό τους, έγραψε χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους ενημερωμένους σχετικά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να προχωρήσει στη σύσταση αυτή σύντομα, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT.

Οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις ενδέχεται να αρχίσουν να χορηγούνται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατά το δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει πρόσφατα, πως οι Αμερικανοί, που είναι ανοσοκατασταλμένοι, ενδέχεται να χρειαστούν αναμνηστική δόση εμβολίων κατά της Covid-19.

«Εκείνοι που είναι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία κατά του καρκίνου, που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά σχήματα, αυτά είναι τα άτομα, τα οποία, εάν υπάρξει αναμνηστική τρίτη δόση, κάτι που θα μπορούσε πιθανόν να συμβεί, θα βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στις ευπαθείς ομάδες», είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Επικαλούμενος πρόσφατες μελέτες, οι οποίες δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων, ο Φάουτσι είχε επισημάνει, πως οι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επανεξετάζουν τα στοιχεία για να καθορίσουν πότε πιθανόν θα χρειαστούν αναμνηστικές δόσεις. Κατά τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, «πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για μια εργασία σε εξέλιξη, εξελίσσεται όπως σε πολλές άλλες πτυχές της πανδημίας».

Το Ισραήλ κάνει τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών

Τα νεότερα στοιχεία που έρχονται από το Ισραήλ, πρωτοπόρο στους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, δημιουργούν ανησυχίες και δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς επιστήμονες, καθώς η χώρα, παρόλο που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο (78% του πληθυσμού άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί), εμφανίζει επίσης έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Για «κρίσιμη φάση» και για «αγώνα δρόμου εναντίον της πανδημίας» έκανε λόγο ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, ο οποίος έκανε τρίτη ενισχυτική δόση στις 13 Αυγούστου και η χώρα του, που έχει πληθυσμό περίπου 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έγινε προ ημερών η πρώτη στον κόσμο που πλέον κάνει τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό «Science», αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμών στο Ισραήλ έχει γίνει με Pfizer/BioNTech, πάνω από τα μισά νέα κρούσματα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, κάτι που δείχνει την εντυπωσιακή μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού και παράλληλα εγείρει ανησυχίες κατά πόσο η προστασία των εμβολίων εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Παρόλο που ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες - σε σχέση με έναν εμβολιασμένο - να αρρωστήσει βαριά, να καταλήξει στο νοσοκομείο ή να πεθάνει, η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι ακόμη και οι καλύτερα εμβολιασμένες χώρες μπορεί να έχουν απρόσμενες δυσκολίες με τη Δέλτα.

Για «ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο», έκανε λόγο ο επιστήμονας δρ Ραν Μπάλιτσερ του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών υγείας Clalit Health Services (CHS). «Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε».

Οι συνέπειες της σταδιακά φθίνουσας ανοσίας των εμβολίων φαίνονται περισσότερο σε όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι στο Ισραήλ. Μελέτη επιστημόνων του άλλου μεγάλου οργανισμού υγείας Μακάμπι (MHS) δείχνει ότι η προστασία έναντι της Covid-19 μειώνεται σε αναλογία με το πόσο καιρός έχει περάσει από τότε που κάποιος εμβολιάστηκε: όσοι π.χ. εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο (λαμβανομένου πάντως υπόψη ότι οι υπερήλικες και εκείνοι με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είχαν εμβολιαστεί πρώτοι).

Ενώ στην αρχή του καλοκαιριού το Ισραήλ είχε ελάχιστα κρούσματα και έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, η κατάσταση έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα, αλλά ίσως και λόγω της φθίνουσας ανοσιακής προστασίας των εμβολίων. Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το "Science", σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.

Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με βαριά Covid-19 ή σε κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν τέσσερις μέρες, και από αυτούς το 59%, δηλαδή οι έξι στους δέκα, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Από αυτούς τους πλήρως εμβολιασμένους σε σοβαρή κατάσταση, το 87%, δηλαδή σχεδόν οι εννέα στους δέκα, ήσαν άνω των 60 ετών.

Σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο το νέο πανδημικό κύμα, το Ισραήλ άρχισε από τις 30 Ιουλίου να χορηγεί τρίτη - ενισχυτική ή αναμνηστική - δόση στους άνω των 60 ετών και από τις 13 Αυγούστου στους άνω των 50 ετών. Μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει τρίτη δόση σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τρίτη δόση αυξάνει άμεσα τα αντισώματα κατά του κορονοϊού, ενισχύοντας την πρώτη γραμμή άμυνας στη μύτη και στο λαιμό, δυσκολεύοντας τον ιό να δημιουργήσει «προγεφύρωμα». Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι οι άνω των 60 ετών που κάνουν ενισχυτική δόση, έχουν μισές πιθανότητες, σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.