ΥΓΕΙΑ

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για τρίτη δόση εμβολίου κορονοϊού από τον FDA – Για ποιους δόθηκε η έγκριση

Έγκριση για τρίτη δόση εμβολιου κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ
Έγκριση για τρίτη δόση εμβολιου κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ
AP PHOTO/John Locher

Έγκριση για τρίτη δόση εμβολιου κατά του κορονοϊού έδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων

Το «πράσινο φως» για τρίτη δόση σε ορισμένες κατηγορίες εμβολιασμένων στις ΗΠΑ είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με το εμβόλιο της Moderna έδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η αλλαγή αφορά ανοσοκατεσταλμένους λόγω μεταμόσχευσης, καρκινοπαθείς, φορείς του HIV, ανθρώπους, δηλαδή, που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν επαρκή αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος μετά τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις. Η ελπίδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η επιπλέον δόση θα προσφέρει σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών τα ιδία επίπεδα προστασίας όπως αυτά σε ανθρώπους χωρίς εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα.

«Η απόφαση θα επιτρέψει τους γιατρούς να ενισχύσουν την ανοσία σε ορισμένους ανοσοκατεσταλμένους που χρειάζονται επιπλέον προστασία από την
COVID-19. Όπως έχουμε δηλώσει ήδη, όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι είναι επαρκώς προστατευμένοι και δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον δόση εμβολίου σε αυτή τη στιγμή» δήλωσε η επικεφαλής του FDA, Janet Woodcock.

«Η ενέργεια αυτή γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευπαθείς θα είναι καλύτερα προστατευμένοι απέναντι στον κορονοϊό» είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής του CDC κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο της ομάδας για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο Anthony Fauci «αν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βαθμός προστασίας έχει πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο τότε θα υπάρξει εφαρμογή της απόφασης για τρίτη δόση» αν και μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στο ποιο επακριβώς είναι το όριο αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» αλλάζει τα δεδομένα - «Καμπανάκι» για δύσκολο Φθινόπωρο