ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: «Στα 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο» - Τρίτη ημέρα «μάχης» με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στα Βίλια: «Στα 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο»
Φωτιά στα Βίλια: «Στα 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο»
Intimenews/Δημήτρης Καπάνταης

Φωτιά στα Βίλια: Στα 20 χιλιόμετρα εκτείνεται το πύρινο μέτωπο σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής

Ακόμα μία δύσκολη νύχτα έζησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι των Βιλίων. Η κατάσταση το πρωί της Τετάρτης μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερη, η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη καθώς οι πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές και διάσπαρτες εστίες.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πυρκαγιά στα Βίλια το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη, ωστόσο και εκεί από το πρωί δεν υπάρχει μεγάλη φλόγα, αλλά πυκνός καπνός, που είναι ενδεικτικός πως το μέτωπο είναι ενεργό, μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές εστίες διάσπαρτες στα όρια του καμένου με το άκαυτο δάσος, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέχρι το μεσημέρι.

Φωτιά στα Βίλια: «Ανεξέλεγκτη η φωτιά, δεν θα επιχειρήσουν να ρωσικά εναέρια Μέσα»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μέτωπα, επιχειρούν τα εναέρια μέσα, πιστεύω ότι γρήγορα θα μειωθεί η ένταση της φωτιάς», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης στην τηλεόραση του Mega. Παράλληλα χαρακτήρισε δύσκολη και ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά, προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε ότι με τις συνεχείς ρίψεις να μπορεί να περιοριστεί ώστε να προσπαθήσουν να βοηθήσουν και οι επίγειες δυνάμεις. Τέλος έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ώρες δεν θα επιχειρήσουν τα ρωσικά εναέρια Μέσα.

Στο σημείο επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 8 Ε/Π και 3 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Φωτιά στα Βίλια: «Στα 20 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο»

Για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις όλη τη νύχτα στο μέτωπο στα Βίλια μίλησε στο Mega ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

«Όλο το βράδυ δόθηκε μεγάλη επίγεια μάχη. Η φωτιά κινείται προς την πλευρά του Αγίου Σωτήρα και Παλαιοχώρι. Οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και η φωτιά δεν έχει φτάσει εκεί. Το βράδυ υπήρχε μία αναζωπύρωση, μία φωτιά προς τα Βίλια».

«Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση. Τώρα περιμένουμε τα πρώτα εναέρια μέσα. Το δάσος είναι πυκνό, πευκόφυτο. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δνε υπάρχει κίνδυνος άλλων οικισμών ή άλλη μορφή εκκένωσης. Πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη, με πολλά εναέρια μέσα».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, στη χώρα, ενώ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση εμβολίου το Φθινόπωρο: Για ποιους «κλείδωσε» - Πόσες μέρες θα μεσολαβούν από τη 2η δόση