ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στα Βίλια: Καταστροφές σε σπίτια, υποψίες για εμπρησμούς

Βίλια φωτιά
newsbomb.gr

Σε εξέλιξη είναι ο αγώνας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στα Βίλια Αττικής - Σοβαρές υποψίες για εμπρησμούς, καταστροφές σε σπίτια. 

Ρεπορτάζ στα Βίλια: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε εξέλιξη είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Βίλια: Oι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε αρκετά σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς πλησίον της φωτιάς υπήρχαν οικισμοί και αγροικίες - σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, τουλάχιστον 5 σπίτια έχουν καεί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις στην περιοχή: Πλέον επιχειρούν 167 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 60 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα και 8 αεροπλάνα. Επίσης επιχειρούν δυνάμεις από τη Ρουμανία, με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ των αεροσκαφών που πραγματοποιούν ρίψεις είναι και το ρωσικό Beriev-200.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε στο νότιο κομμάτι, και στο δυτικό κομμάτι δίνεται μάχη να μην επεκταθεί σε Κιθαιρώνα και Βίλια. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν τα Βίλια.

Στο μεταξύ, λόγω της φωτιάς, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

- Στην εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών, από το ύψος της οδού Αντιστάσεων, στη Μάνδρα, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα. - Στην οδό Αγίου Γεωργίου στον οικισμό από οικισμό Παλαιοχώρι προς οικισμό Άγιο Γεώργιο(προς Θήβα).

- Στον οικισμό Οινόης, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα και Βίλια.

- Στην επαρχιακή οδό Οινόης - Πόρτο Γερμενού και στην επαρχιακή οδό Βιλίων - Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βίλια.

- Στην ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου - Ψάθας, Βιλίων προς οικισμό Άγιο Γεώργιο.

- Στη λεωφόρο Κιθαιρώνος, στο ρεύμα προς Βίλια.

Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά είχε αρχίσει από την Κάζα και κινήθηκε προς τον Προφήτη Ηλία. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, έκανε λόγο στην ΕΡΤ για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού. Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως θετικό είναι πως η φορά του άνεμου σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα, κάτι που θα διευκολύνει την κατάσβεση της.

φωτιά Βίλια

Ο κ. Πατουλης ανέφερε πως η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δυο εστίες, δίπλα από την παλαιά εθνική και επεκτάθηκε προς Προφήτη Ηλία και Βίλια, με άνεμους άνω των 6 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ. Τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν η πυρκαγιά προήλθε από μια τυχαία κατάσταση ή αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

φωτιά στα Βίλια

Λόγω της έντασης της φωτιάς και των μεγάλων διαστάσεων του μετώπου οι αρχές υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι στον Προφήτη Ηλία κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τη Μάνδρα ενώ οι κάτοικοι των Βιλίων ζητήθηκε να εκκενώσουν προς την Ψάθα.

fwtia-vilia

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο (Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Βίλια

Παράλληλα, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας με μήνυμα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς