ΕΛΛΑΔΑ

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ, γεμίζουν οι ΜΕΘ: «Πάρα πολλοί για την εποχή οι θάνατοι»

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Intimenews/Γιάννης Λιάκος

ΜΕΘ: Τον προβληματισμό της για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και την αύξηση των θανάτων εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Αυξάνεται, μέρα με τη μέρα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» να ανησυχεί τους επιστήμονες ενόψει τους δύσκολου φθινοπώρου που έχουμε μπροστά μας.

Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της διασποράς του κορονοϊού αλλά και για την αύξηση των θανάτων από τη νόσο, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, στην τηλεόραση του OPEN.

«Φτάσαμε στις 9 το βράδυ και δεν προλάβαμε να δούμε όλα τα περιστατικά, με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι γιατροί έχουν αρχίσει και πιέζονται, το σύστημα πιέζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 68% σε όλες τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αλλά υπάρχουν πόλεις και νοσοκομεία τοπικά με κάλυψη 90%. Η Αττική έχει φτάσει στο 67% κάλυψη ΜΕΘ, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό, γιατί εάν πάμε έτσι τον Σεπτέμβρη, καταλαβαίνετε που θα φτάσουμε. Η Θεσσαλονίκη είναι στο 71,7% και η Κρήτη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με κάλυψη των μονάδων στο 79,4%. Οι γιατροί δίνουν εκεί πολύ μεγάλο αγώνα», είπε αρχικά η κ. Παγώνη.

Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους από κορονοϊό, λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί γι αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω τα επόμενα νούμερα να είναι μικρότερα. Το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται αρκετά. Και δεν είναι μόνο η νόσος Covid στα νοσοκομεία. Υπάρχουν και τακτικά χειρουργεία και ασθενείς με άλλες παθήσεις». Εκτίμησε πως θα πάνε πίσω προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω εισαγωγών από κορονοϊό. «Ήδη έχουν πάει πίσω από το καλοκαίρι, ελπίζω να μην υπάρξει και άλλη εντολή από το υπουργείο Υγείας να πάνε πίσω κι άλλο τα χειρουργεία», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.064 κρούσματα και 35 νέους θανάτους στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που στις ΜΕΘ Covid της επικράτειας νοσηλεύονται 333 άνθρωποι. Μόνο στην Κρήτη το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι από κορονοϊό.

Αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η κυβέρνηση σκοπεύει πρώτα να εξαντλήσει κάθε επιλογή στο επίπεδο της πειθούς των πολιτών προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Όλα δείχνουν ωστόσο πως ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας... αποφάσεων, με τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν σχεδόν σίγουρο το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», ανάγκη να ανοίξουν κλίνες

Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» πλησιάζει την απόλυτη πληρότητα ως προς τις κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με όσα είπε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Έχουμε δώσει μέχρι στιγμής 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία covid και 32 κρεβάτια ΜΕΘ – covid. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια πληρότητα στα κρεβάτια που έχουμε δώσει και ίσως τις επόμενες ημέρες να αναγκαστούμε να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κορονοϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Πήγαν για διάρρηξη ιστιοπλοϊκού αλλά έπεσαν επάνω σε... ΟΥΚά