ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week: «Άρχοντες των αιθέρων» του σήμερα και του χθες έκοψαν την ανάσα του κοινού

Athens Flying Week 2021
Athens Flying Week 2021
INTIME

Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα της φετινής Athens Flying Week στην Τανάγρα.

Την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα, από «άρχοντες των αιθέρων» του σήμερα, αλλά και του χθες, είχαν όσοι βρέθηκαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα στο πλαίσιο της φετινής Athens Flying Week.

To F-16 «Ζευς», ένα από τους καθιερωμένους «πρωταγωνιστές» των αεροπορικών επιδείξεων στην Ελλάδα εντυπωσίασε τους θεατές, οι οποίοι είχαν ακόη την ευκαιρία να απολαύσουν στους αιθέρες έναν αληθινό «παλαίμαχο» των ουρανών, το ιστορικό ελληνικό Spitfire, ηλικίας 75 ετών, που είναι και πάλι ικανό να πετά στους ελληνικούς αιθέρες. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, το νέο απόκτημα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, το γαλλικό μαχητικό Rafale, «έκλεψε την παράσταση».

«Στην Τανάγρα, εδώ και δύο ημέρες, χτυπά δυνατά η καρδιά όλων όσων αγαπούν την Πολεμική Αεροπορία και τις αεροπορικές επιδείξεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Athens Flying Week 2021.

«Είχαμε», υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «την ευκαιρία να δούμε περίτεχνες επιδείξεις από αεροσκάφη συμμάχων χωρών που συμμετέχουν στο Airshow και φυσικά το δικό μας ελληνικό F-16 της ομάδας Ζευς».

«Είδαμε», συνέχισε, «μια επίδειξη των δυνατοτήτων του μαχητικού αεροσκάφους Rafale, που απέκτησε η χώρα μας» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «σε λίγο διάστημα οι Έλληνες πιλότοι -που ήδη εκπαιδεύονται στη Γαλλία- θα έρθουν με τα αεροσκάφη τους στη βάση της Τανάγρας και θα εγκατασταθούν».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και επισήμανε ότι ήταν «μια φανταστική εκδήλωση που καταδεικνύει το πολύ ισχυρό πρόσημο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι είναι «πολύ υπερήφανος» διότι μαζί με πλήθος κόσμου είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά «τις εξαιρετικές δυνατότητες των εναέριων μέσων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Για ένα γεμάτο από πλευράς δραστηριοτήτων και ασφαλές διήμερο έκανε λόγο από πλευράς του ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Flying Week 2021, Παναγιώτης Ποδηματάς. «Χάρηκε πολύ ο κόσμος. Λάβαμε όλοι την ενέργεια των πιλότων. Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα από τα ελάχιστα Airshow στην Ευρώπη αυτή την περίοδο» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η δεύτερη ημέρα του Athens Flying Week 2021, συγκέντρωσε, όπως και η πρώτη, πλήθος κόσμου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών να κάνουν λόγο για προσέλευση που πλησίασε τα 10.000 άτομα.

Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε το νέο απόκτημα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το γαλλικό μαχητικό Rafale. Μετά από μια σειρά εντυπωσιακών εναέριων επιδείξεων, ο Γάλλος πιλότος του αεροσκάφους έβγαλε μια ελληνική σημαία μέσα από το πιλοτήριο κατά την τροχοδρόμηση στον αεροδιάδρομο προσγείωσης.

Οι θεατές απόλαυσαν επίσης τις «χορογραφίες των περίφημων Patrouille de France, καθώς και των «γερακιών» της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Hawks. Παράλληλα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση «COMBAT EVAC» αλλά και πλήθος διελεύσεων των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των πυροσβεστικών Canadair CL-415 και PZL.

Όπως και την πρώτη ημέρα, στο χώρο του Airshow λειτούργησε στατική έκθεση με εκθέματα όπως το γαλλικό Rafale, τα Tornado και τα F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, τα ιταλικά M-346, το C-130 από το Βέλγιο, τα αυστριακά PC-7, το Eurofighter Typhoon και το Tornado από τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χρήστος Στυλιανίδης: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκρός επιλοχίας ΕΠΟΠ

Η ακρίβεια «καίει» τα νοικοκυριά - Πόσο αυξάνονται ρεύμα, καύσιμα και βασικά είδη διατροφής