ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις: «Πικρό» το ψωμί – Αγγίζει το 1 ευρώ το μισό κιλό

Ψωμία αυξήσεις
Αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού φέρνει το κύμα των ανατιμήσεων με τον πρόεδρο των αρτοποιών να δηλώνει ότι η τιμή του αγγίζει ήδη το 1 ευρώ για το μισό κιλό
INTIME

Αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού φέρνει το κύμα των ανατιμήσεων με τον πρόεδρο των αρτοποιών να δηλώνει ότι η τιμή του αγγίζει ήδη το 1 ευρώ για το μισό κιλό

Ανατιμήσεις που φέρνουν αυξήσεις και στο ψωμί διαπιστώνουν και οι αρτοποιοί με τον πρόεδρό τους Μιχάλη Μούσιο να δηλώνει ότι η τιμή του μισού κιλού αγγίζει πλέον το 1 ευρώ με τον ίδιο να αποδίδει την εξέλιξη αυτή στη μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής.

«Αυτό που βλέπω από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει ανά περιοχές η αύξηση κυμαίνεται σε 10 με 15 λεπτά. Το μισό κιλό ψωμιού προσεγγίζει πλέον το 1 ευρώ» τόνισε ο κ. Μούσιος λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι ο κλάδος του ψωμιού έχει σημαντικές ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες για την παραγωγή άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων. «Έχουμε στα λάδια, στις μαργαρίνες, στα βούτυρα και στα υλικά συσκευασίας που είναι μεγάλο κόστος που ξεπερνά το 40%. Αυτό ξεκίνησε σταδιακά σιγά σιγά αρχές χρόνου και τώρα είναι στην κορύφωσή του» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αύξηση στα άλευρα είναι 32% - και υπάρχει πληροφορία ότι επίκειται και άλλη αύξηση τον επόμενο μήνα- ενώ υπάρχει αύξηση 120 με 130% στην ενέργεια ανάλογα με τον πάροχο. «Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο αρτοποιείο στα 1000 ευρώ το μήνα μόνο για το ρεύμα, εκτός του αέριο ή το πετρέλαιο. Έχουμε σημαντικές αυξήσεις» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος των αρτοπωλών η τιμή του ψωμιού διαμορφώνεται ελεύθερα με τον κάθε αρτοποιό να αποφασίζει τι ποσοστό του κόστους παραγωγής θα απορροφήσει και τι θα μετακυλίσει στην κατανάλωση.

«Είναι μεγάλο το κόστος… Αν πάμε σύμφωνα με το κόστος παραγωγής θα μιλήσουμε για διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. Αυτό όμως δεν θα συμβεί, όπως έγινε τα τελευταία 13 χρονιά που περάσαμε μνημόνια κρίση και δεν μετακυλίσαμε τίποτα στον καταναλωτή. Τα αρτοποιία είναι οικογενειακές επιχειρήσεις…» κατέληξε ο πρόεδρος των αρτοπωλών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Με τριαντάφυλλα στα χέρια αποχαιρετούν για δεύτερη μέρα τον Έλληνα συνθέτη

Κηδεία Mad Clip: Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του - «Γιατί αγόρι μου να φύγεις;» (video)

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, κοντά στη σκήτη της Αγίας Άννας