ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Με τριαντάφυλλα στα χέρια αποχαιρετούν για δεύτερη μέρα τον Έλληνα συνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης: Με τριαντάφυλλα στα χέρια αποχαιρετούν για δεύτερη μέρα τον Έλληνα συνθέτη
Ευδοκία Μύτιλη / Newsbomb.gr

Με δάκρυα στα μάτια και ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο χέρι φίλοι και απλοί θαυμαστές προσέρχονται από τις 10 το πρωί της Τρίτης έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για να «υποκλιθούν» στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη που «έφυγε» την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Με ένα λουλούδι στο χέρι και σιγοψιθυρίζοντας έναν σκοπό γραμμένο από τον Μίκη Θεοδωράκη, παγκόσμια γνωστό, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών για αποχαιρετήσει τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

Μεγάλοι και μικροί, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας «υποκλίνονται» στον οικουμενικό Έλληνα. Μάλιστα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, οι ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από το ναό είναι τεράστιες και επεκτείνονται στο επόμενο τετράγωνο.

«Καλό παράδεισο» εύχονται στον Έλληνο μουσικοσυνθέτη, γνωστό στην οικουμένηΕυδοκία Μύτιλη / Newsbomb.gr

Σημειώνεται ότι έως και τη Τετάρτη θα τεθεί η σορός του σε λαϊκό Προσκύνημα. Για σήμερα Τρίτη θα είναι 10:00-19:00, ενώ την Τετάρτη 10:00-14.00. Την τελευταία ημέρα, στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, τελετή αποχαιρετισμού, κατά την διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Άνθρωποι που αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη σήμερα στη Μητρόπολη καλούν τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη να μετονομάσει την οδό Πανεπιστημίου σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται το Μονομελές Πρωτοδικείο με την απόφασή του αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, να αποφασίσουν εξ ολοκλήρου εκείνοι για τα διαδικαστικά της κηδείας του, έτσι όπως ο ίδιος ο εκλιπών είχε εκφράσει την επιθυμία του σε συμβολαιογραφική πράξη που είχε καταρτίσει τον Ιανουάριο του 2020.

Το επίσημο πρόγραμμα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη

Την Πέμπτη το πρωί τα Χανιά υποδέχονται τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία όπως εκείνος το επιθυμούσε.

Η επίσημη διαδικασία για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη έχει ως εξής:

  • Άφιξη της σορού το πρωί της Πέμπτης στις 7.30 στο λιμάνι της Σούδας
  • Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτική Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων όπου θα τεθεί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα.
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13.00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον δήμαρχο Χανίων κατόπιν συνεννόησης με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον πληρεξούσιο πρόεδρο, Γιώργο Αγοραστάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Με τριαντάφυλλα στα χέρια αποχαιρετούν για δεύτερη μέρα τον Έλληνα συνθέτη

Κηδεία Mad Clip: Τα συγκλονιστικά λόγια της μητέρας του - «Γιατί αγόρι μου να φύγεις;» (video)

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος, κοντά στη σκήτη της Αγίας Άννας